Praktijkscholen krijgen minder aanmeldingen sinds doorstroomtoets

Praktijkscholen zien hun aanmeldingen teruglopen sinds de invoering van de doorstroomtoets. Deze toets is namelijk niet doorslaggevend, er wordt ook een advies gegeven vanuit school. Basisschoolleerlingen met een toetsuitslag die afwijkt van het advies, zien hun advies naar boven bijgesteld worden. Hiertoe zijn basisscholen zelfs verplicht vanwege 'kansrijk adviseren'. Meestal gaan leerlingen hierdoor naar het theoretisch onderwijs in plaats van vmbo-scholen. Dit meldt NOS.

Sinds vorig jaar is de doorstroomtoets ingevoerd. Scholen mogen zelf kiezen welke toets ze afnemen. Dit kan de oude vertrouwde Cito-toets zijn, maar ook Dia, Route 8, IEP, AMN of DOE. Voordat leerlingen de toets hebben, krijgen ze een schooladvies van hun docent. Leerlingen die beter scoren op de toets dan verwacht, krijgen een naar bijgesteld schooladvies, maar wel altijd naar boven. Hierdoor belanden meer kinderen op het theoretisch onderwijs en zien praktijkscholen het aantal aanmeldingen teruglopen.

Baangarantie na vmbo

Bestuurder Eric Bouwens van Pro College voor praktijkonderwijs vindt het jammer dat er ook veel ouders zijn die hun kind liever niet naar een praktijkschool zien gaan. “Onze maatschappij is nog steeds doordrenkt met ‘hoe hoger, hoe beter’. Maar in realiteit heeft een werknemer in de techniek soms een beter salaris dan een kantoormedewerker. Ook is de baangarantie na het afronden van het vmbo honderd procent, benadrukt Bouwens. Scholen helpen hun leerlingen aan werk, wat het praktijkonderwijs uniek maakt.

Leerlingen stromen terug vanuit theoretisch onderwijs

Afgelopen schooljaar zag Pro College het aantal nieuwe aanmeldingen met een vijfde dalen. Desondanks is er wel sprake van leerlingengroei: leerlingen uit het theoretisch onderwijs stromen de afgelopen jaren vaker terug naar een vmbo-school. Soms omdat ze de theorie niet kunnen bijbenen, of omdat ze spijt hebben. Sommige leerlingen ervaren hierdoor faalgevoelens en moeten hard werken om weer gemotiveerd te raken. Zonde, zegt Bouwens. “Ze hadden beter bij ons kunnen beginnen en dan positief aan hun loopbaan kunnen werken.”

Hij en mede-schoolbestuurder Arjen Daelmans van Stichting Platforms vmbo willen dat kansrijk adviseren plaatsmaakt voor passend adviseren. Kansrijk adviseren houdt in dat ouders vaker kiezen voor een hoger type onderwijs, terwijl dat uiteindelijk op een kansarm advies kan uitdraaien.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky