Staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft besloten toch geen verplichte begintoets in te voeren voor kinderen van groep 3 in het primair onderwijs. Ook de verplichte diagnostische tussentijdse toets op de middelbare school laat hij varen. Dit meldt het Reformatorisch Dagblad.
De staatssecretaris heeft zijn besluit in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt. Dekker hoopte dat de begintoets samen met de al bestaande eindtoets in groep 8 inzicht zouden bieden op de leerwinst van leerlingen van de basisschool. Uit pilots met de begintoets blijkt echter dat het te ingewikkeld is om de leergroei van kinderen op deze manier te meten.
In de Kamerbrief schrijft de staatssecretaris ook dat hij afziet van de tussentijdse toets in het voortgezet onderwijs. Met zijn besluiten treed Dekker tegemoet aan de kritiek vanuit zowel de onderwijssector als de Tweede Kamer. Volgens tegenstanders is het Nederlandse onderwijs doorgeschoten in het meten en toetsen van de leerprestaties. Naar verwachting zal de Tweede Kamer binnenkort debatteren hierover. GroenLinks heeft een hoofdlijnendebat aangevraagd. De brief van staatssecretaris Dekker is bedoeld als voorbereiding op dit debat.
© Nationale Onderwijsgids