Normal_800px-basisschool

(Novum) - Een groot deel van de Nederlandse basisscholen krijgt vanaf 1 januari te weinig vergoeding voor het buitenonderhoud of aanpassingen van hun schoolgebouwen. Gemiddeld zullen scholen structureel zo'n tienduizend euro tekort komen, zegt adviesbureau ICS Adviseurs dinsdag op basis van eigen onderzoek onder 215 basisscholen.

Vanaf 1 januari worden de kosten voor het buitenonderhoud en aanpassingen van schoolgebouwen overgeheveld van de gemeenten naar de scholen. Zij moeten bijvoorbeeld renovatie van dakbedekking, kozijnen of de fietsenstalling zelf gaan betalen. Daar staat wel een vergoeding tegenover, maar die is vaak te laag.

Het bureau, dat is gespecialiseerd in onderwijshuisvesting, onderzocht aan de hand van de meerjarenplannen van de scholen hoeveel geld zij aan onderhoud moeten uitgeven. De gemiddelde kosten per vierkante meter zullen uitkomen op 34 euro. De vergoeding die de scholen krijgen bedraagt ongeveer 28 euro, aldus ICS. "Een gemiddelde school komt zo geld tekort om het reguliere onderhoud uit te voeren."

Wel zit veel verschil tussen schoolgebouwen. Een schoolgebouw dat voor 1985 uit de grond is gestampt is twee keer zo duur in onderhoud als een gebouw dat na 2001 is neergezet. Een klein schoolgebouw is twee keer zo duur om te onderhouden als een grotere. Bovendien komt een groot deel van de schoolgebouwen aan het einde van zijn levensduur.

Volgens het adviesbureau is de hoogte van de onderhoudsvergoeding niet meegegroeid met de toegenomen landelijke kwaliteits- en veiligheidseisen. Het overhevelen van de onderhoudskosten komt daarom op een belangrijk moment, aldus het adviesbureau. "De kwaliteit van veel schoolgebouwen laat te wensen over, er is sprake van krimp en leegstand en er vindt een aanzienlijke verschuiving plaats binnen de budgetten van gemeenten en schoolbesturen. Zonder ingrijpen komen alle basisscholen tussen 2015 en 2024 ongeveer zeventig miljoen tekort", aldus de onderzoekers.