Normal_kind_school_bord_klas_onderwijs_rekenen_wiskunde

Een meerderheid van de Tweede Kamer dat staatssecretaris Dekker van Onderwijs basisscholen uit de regio Waterland op het matje roept voor het afnemen van IQ-testen. Sinds vorig jaar is het verboden om een IQ-test als eindtoets van de basisschool te geven maar volgens Dekker zijn er geen regels overtreden door de scholen. Dit meldt de Volkskrant.

De IQ-testen op de scholen in de Waterlandse regio worden deels betaald door middelbare scholen. Volgens PvdA-Kamerlid Loes Ypma gaat het dan ook om een verkapte toelatingstoets. “Middelbare scholen mogen kinderen niet op basis van een score, een momentopname, aannemen of weigeren, maar moeten het advies van de basisschool overnemen. Dat is gebaseerd op het oordeel van docenten die leerlingen jarenlang volgen”, vindt Ypma.

Ook D66 en SP willen dat Dekker ingrijpt op de scholen. Ze verwijten hem door het goedpraten van de IQ-tests op de scholen juist ruimte te geven aan een toetscultuur. Op initiatief van Dekker zijn alle basisscholen vanaf volgend jaar verplicht om een eindtoets af te nemen. De Kamer ging uiteindelijk akkoord met het voorstel mits het schooladvies en niet de toets doorslaggevend zouden zijn.

Volgens Dekker is op de Waterlandse scholen nog altijd het schooladvies leidend. Ypma vreest echter dat hiermee een deur wordt geopend en dat andere scholen minder secuur met de gegevens uit de IQ-test zullen omgaan. Ze vreest dat scholen IQ-scores gaan gebruiken om de beste leerlingen te selecteren. “En dus moet Dekker dat voorkomen”, stelt ze. Volgens Michel Rog van het CDA is overheidsbeleid het probleem. “Scholen willen weten wie ze in huis halen, omdat het ministerie hen afrekent op leerlingen die afzakken naar een lager niveau.”

© Nationale Onderwijsgids