Het volgen van een online cursus zorgt ervoor dat leraren kindermishandeling leren herkennen. Wanneer de leraren een cursus volgen krijgen ze meer kennis over mishandeling en huiselijk geweld en weten ze beter hoe ze moeten handelen. Dit blijkt uit onderzoek van PI Research, zo meldt het Nederlands Jeugdinstituut.
NOG
Cursus helpt docent kindermishandeling te herkennen
-PI Research voerde een proef uit bij vijf basisscholen. 109 leerkrachten verspreid over Nederland volgenden een online cursus over het werken met een meldcode kindermishandeling. Zowel voor als na het volgen van de cursus werden metingen gedaan. Hieruit blijkt dat de onderwijzers minder twijfelden na het volgen van de cursus. Ook waren zij minder bang om fouten te maken en hadden ze meer vertrouwen in de werkwijze van Veilig Thuis. De leraren waren beter in staat signalen van kindermishandeling of huiselijk geweld te herkennen. Daarnaast konden de leraren na de cursus duidelijker uitleggen aan zowel de kinderen als de ouders welke acties ze ondernemen.
Docenten uit het primair onderwijs kunnen hier terug voor een online cursus. Voor docenten uit het voortgezet onderwijs is een online cursus hier te vinden.
© Nationale Onderwijsgids
Een kleine aanvulling nog; het gaat hier overigens om onderzoek dat PI Research heeft gedaan naar Augeo's e-learning, meer info vind je ook op: www.augeo.nl
Attitudevorming is een belangrijke voorwaarde voor professionals, zodat ze beter signaleren wanneer een kind mogelijk mishandeld of verwaarloosd wordt en dan ook beter kunnen handelen.Daar besteden we veel aandacht aan in onze cursussen. Evenals aan het voortdurend, liefst elke dag, met elkaar op de werkvloer zelf, praten over hoe men in het team omgaat met zorgen over kinderen en hun ouders.
Een online cursus alleen gaat het herkennen van kindermishandeling maar beperkt verbeteren. Het haalt de hoge drempel van dit taboe niet weg. Attitudevorming - bespreekbaar maken met jezelf - is absolute voorwaarde om effectief met dit onderwerp om te gaan, zowel naar het kind zelf, als ouders, als intern met collega's.Dat kan alleen met een interactieve workshop. Zie www.nokidding.nl