Normal_vlcsnap-2015-06-19-14h53m21s518

Op vrijdag 19 juni 2015 presenteerden kinderen uit groep 7 en 8 in het basisonderwijs hun visie op de school van de toekomst met wetenschap en technologie in de klas. In opdracht van Platform Bèta Techniek zijn kinderen aan de slag gegaan om een visie te ontwikkelen op wetenschap en technologie in de klas. Deze visie is opgenomen in de Deltabooster, een manifest voor wetenschap en technologie in het primair onderwijs. Dat meldt Platform Bèta Techniek.

Wetenschap en technologie in de klas leert kinderen onder andere creatief, vindingrijk en oplossingsgericht te zijn, daarnaast leert het ze kritisch denken. Deze vaardigheden zijn van groot belang voor de toekomst in de snel veranderende digitale wereld. Dat belang wordt tevens onderschreven door overheid, onderwijs en bedrijfsleven die gezamenlijk het Techniekpact ondertekenden. Daarin is onder andere het doel opgenomen om wetenschap en technologie in te bedden in het curriculum van alle basisscholen in 2020. De Deltabooster bevat alle projecten van de kinderen die naast kwantitatief onderzoek op basisscholen in Nederland hebben geleid tot een visie om dit doel te bereiken.

Leraren zoeken nog naar de juiste vorm bij de toepassing van wetenschap en technologie in de klas. Naast de tijdsdruk geven veel leraren aan als reden om niet te experimenteren met wetenschap en technologie in de klas, dat daarvoor affiniteit nodig is bij de leraar en die affiniteit ontbreekt. De Deltabooster geeft handvatten om dat te onderzoeken.

Uit handen van de kinderen nam plaatsvervangend directeur van het Platform Bèta Techniek Beatrice Boots het eerste exemplaar van de Deltabooster in handen. Ze benadrukte het belang van dit soort projecten ter inspiratie voor andere scholen om met wetenschap en technologie aan de slag te gaan. “Ook de ouders spelen daarbij een zeer belangrijke rol. Door aan te geven dat ze het belangrijk vinden dat hun kinderen deze vaardigheden ontwikkelen, kan gezamenlijk worden gezocht naar mogelijkheden.”

© Nationale Onderwijsgids