Elk jaar stijgt het aantal zomerscholen in Amsterdam. Precieze cijfers kan de gemeente Amsterdam niet noemen, maar de gemeente geeft wel aan dat steeds meer organisaties, verenigingen en stichtingen zich een zomerschool noemen. Met een stijging van het aantal aanbieders, neemt ook het aantal kinderen dat in de zomer naar een school gaat toe. Dat meldt Parool.
Drie stadsdelen van Amsterdam subsidiëren officieel zomerscholen. Zo is er een zomerschool in Zuidoost, Noord en Nieuw-West. Maar naast de officiële zomerscholen die kinderen bijspijkeren in taal en rekenen, zijn er ook zomerscholen die de kinderen bijvoorbeeld leren programmeren of chocolade maken. De meeste zomerscholen zijn gratis, dankzij sponsoren of subsidiënten. Volgens Marijke Kaatee, organisator van de Zomerschool Amsterdam in Nieuw-West, zijn de meeste scholen gewoon zomerkampen. Volgens Kaatee is het woord school aan inflatie onderhevig wanneer alles een school wordt genoemd.
Kaatee is van mening dat de Zomerschool Amsterdam echt een school is, omdat de kinderen uit groep zeven daar drie weken lang komen om hun taal, tekenen en geschiedenis bij te spijkeren. Een aantal kinderen de naar de zomerschool gaan, zijn in de veronderstelling dat ze na het volgen van de zomerschool een hoger middelbare schooladvies krijgen. Maar daar moeten ze niet op rekenen, zegt Kaatee.
Pedagogen zijn het er niet over eens of het een goed idee is dat de kinderen in de zomer ook naar school gaan. Zo is Sieneke Goorhuis, orthopedagoog, van mening dat kinderen in de zomer alles behalve naar school moeten. Goorhuis vindt dat de kinderen moeten gaan spelen, lezen en lekker bijkomen van het schooljaar. “Ze zitten al genoeg in de schoolbanken. Ontspannen is net zo belangrijk voor het leren als schoolboekjes doorwerken”, aldus de orthopedagoog.
© Nationale Onderwijsgids