Nog niet eerder moesten in een jaar zoveel basisscholen de deuren sluiten als in het schooljaar 2014-2015. De Dienst Uitvoering Onderwijs registreerde 124 sluitingen in het land. Het jaar daarvoor bleef de teller nog steken op 101. De provincies Gelderland en Noord-Holland spanden dit jaar de kroon met respectievelijk negentien en achttien gesloten scholen. Dit meldt Trouw.
De belangrijkste oorzaak dat basisscholen moeten sluiten is krimp. Landelijk omdat er veel minder kinderen worden geboren en in sommige regio's komt daarbij dat jonge gezinnen wegtrekken. Krimp in de regio speelt het basisonderwijs al jaren parten. Sommige scholen zien de bui al hangen en sluiten voordat het leerlingenaantal onder het minimum duikt. Of ze fuseren met een andere school. Van de 124 gesloten scholen afgelopen jaar, kozen 108 voor deze optie. Hoe dan ook moesten in het afgelopen jaar zo'n 8200 kinderen overstappen naar een andere school.
Ondertussen daalt het aantal nieuw opgerichte scholen, met vorig jaar slechts negen tegen twaalf nieuwe scholen het jaar daarvoor. Volgens een woordvoerder van de PO Raad laten alleen de grote steden in Nederland nog enige groei zien.
© Nationale Onderwijsgids