Logo_amsterdam_logo_gemeente

Het nieuwe wetsvoorstel van het ministerie van OCW ‘Meer ruimte voor nieuwe scholen’ gaat wat het Amsterdamse college van B en W betreft niet ver genoeg. Het college ondersteunt en onderschrijft de noodzaak van de nieuwe onderwijswet maar vraagt Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, om versnelling en verruiming van de mogelijkheden.Dat meldt de gemeente Amsterdam. 

Amsterdam groeit. Er is ruimte voor het stichten van nieuwe scholen én het bestaande aanbod van scholen sluit niet altijd aan op de vraag van ouders en kinderen. Wethouder Onderwijs Simone Kukenheim: “Ik vind het belangrijk dat de onderwijsvernieuwing in Amsterdam ook echt snel van de grond komt. Ik vraag daarom aan de staatsecretaris om experimenteerruimte zodat we op korte termijn makkelijker nieuwe scholen kunnen starten. Daarnaast wil ik dat de onderwijswet verder gaat dan het huidige voorstel. Er is bijvoorbeeld vraag naar scholen voor 0-18 jarigen. Hiervoor is het nodig om drempels in bekostiging, verantwoording, toezicht en huisvesting tussen primair en voortgezet onderwijs weg te halen.”

Amsterdam heeft in 2015 schoolmakers gevraagd om met plannen te komen voor nieuwe scholen. Er werden maar liefst 124 plannen ingediend. Vier innovatieve onderwijsconcepten krijgen de kans om een echte school te worden, maar met de huidige wet is dat onnodig ingewikkeld en de nieuwe wet laat nog op zich wachten. Kukenheim: “De wens naar onderwijsvernieuwing is urgent, het project Onze Nieuwe School is zeer succesvol en maakt duidelijk dat het tempo en de reikwijdte van de wetswijziging ambitieuzer moeten om onderwijsvernieuwers niet af te laten haken. We willen echt perspectief op (keuze-)vrijheid van onderwijs voor ouders en leerlingen.”

© Nationale Onderwijsgids