Groningen heeft het antwoord op het tekort aan invaldocenten. Vorig jaar is het Regionaal Transfercentrum opgericht. Dit is onder meer een poule van invalkrachten die bij veertien schoolbesturen kan worden ingezet. Dit meldt RTV Noord.
Door het gebruik van deze poule is er voor scholen een grotere mogelijkheid om voor één dag een invaller te krijgen. Tegenwoordig kan het heel moeilijk zijn om een invalkracht te vinden tijdens bijvoorbeeld een griepgolf. Scholen moeten dan noodmaatregelen nemen, zoals het samenvoegen van klassen of het inzetten van de directeur. In het uiterste geval worden leerlingen naar huis gestuurd.
Naast deze oplossing in tijden van ziekte is de poule van invallers van het Regionaal Transfercentrum is ook een antwoord op de gevolgen van de Wet Werk en Zekerheid. Deze wet houdt in dat vanaf juli scholen een invalkracht na drie invalbeurten in dienst moeten nemen, terwijl dat financieel niet haalbaar is voor hen. De invalkrachten hebben dankzij het Transfercentrum vaak al een langer contract bij een schoolbestuur. Ze werken op de scholen van dat bestuur, maar kunnen ook bij de andere dertien besturen worden ingezet als er even geen werk is. Volgens projectleider Gerard Weitenberg is er met veertien besturen voldoende werk voor de poulers om continu aan de slag te zijn.
Directeur Marloes Mertens van basisschool De Haven in Onderdendam is blij met de oplossing van de invalpoule, maar “helemaal perfect is de oplossing niet”. De invalkrachten komen nu uit de hele provincie, waardoor wat vaker een onbekend gezicht voor de klas staat.
© Nationale Onderwijsgids