Normal_brood_kinderen_eten_lunch_ontbijt

In steden waar een op de vijf kinderen in armoede opgroeien moet een gemeentelijk schoolontbijt komen, pleiten D66 en GroenLinks. De gemeente Den Haag gaat al bekijken of ze Haagse kinderen die in armoede opgroeien op school van ontbijt kunnen voorzien. Dat meldt AD.

Scholieren die in armoede opgroeien zouden vaak hongerig in de klas zitten, omdat ze thuis geen ontbijt krijgen. “We krijgen veel signalen dat een grote groep scholieren niet of slecht ontbijt. Vooral in arme gezinnen wordt de ochtendmaaltijd overgeslagen”, aldus Arjen Kapteijns van GroenLinks.

Uit cijfers van het Nationaal Schoolontbijt bleek in juni 2015 dat een op de drie kinderen met een lege maag op school komt. D66 Amsterdam pleitte toen al voor een noodijskast op scholen met proviand voor kinderen die thuis geen ontbijt krijgen. De partij vindt dat er geen kinderen meer met een lege maag in de klas mogen zitten. Het plan moet worden opgenomen in de Aanpak Gezond Gewicht, vindt de D66. De partijen GroenLinks en PvdA stonden destijds al achter dit plan. 

In november 2016 hebben jongeren, namens kinderrechtenorganisaties Save the Children en Defence for Children, een petitie overhandigd aan de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid om aandacht te vragen voor kinderen in Nederland die opgroeien in armoede. In dit rapport vertellen kinderen uit Europa wat armoede voor hen betekent: naar school met een lege maag, stress ervaren omdat ouders de huur niet kunnen betalen, koude huizen en scholen in de winter, niet genoeg geld om een boek te kopen en geen hoop en dromen meer durven te hebben.

Aloys van Rest, directeur Defence for Children: "Er is nog veel werk aan de winkel als het gaat om het uitbannen van armoede onder kinderen in Nederland. Gelukkig heeft de Nederlandse regering extra budget vrijgemaakt voor gemeenten om dit probleem tegen te gaan. Nu is het van belang dat er voldoende toezicht is op de wijze waarop gemeenten dit budget besteden en dat de stem van kinderen wordt gehoord."

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids