Basisscholen waarschuwen voor flauwval-challenge en Huggy Wuggy

Een leerling van de Albert Schweitzerschool in Emmeloord is buiten bewustzijn geraakt door een ‘flauwval-challenge’. De leerling hoefde niet naar het ziekenhuis. Verschillende basisscholen waarschuwen nu voor deze gevaarlijke challenge. Dat meldt Omroep Flevoland. 

De challenge, waarbij kinderen zo lang mogelijk hun adem in moeten houden totdat ze flauwvallen, is ontstaan op TikTok. Kinderen filmen zichzelf terwijl ze de challenge uitvoeren en plaatsen dit later op het platform. TikTok waarschuwt inmiddels ook voor de gevaren van de challenge.

Flauwval-challenge 

Op de Albert Schweitzerschool ging het mis toen een leerling in de pauze meedeed aan de challenge. “De leerling kwam snel weer bij en het ging diezelfde dag nog weer goed”, aldus de schooldirecteur. De leerling had zelf aangegeven dat ze niet mee wilde doen en dat ze het alleen ‘nep’ deed. Dit pakte dus anders uit.

Waarschuwing 

Op de school zijn er na het incident gesprekken geweest met alle klassen uit de bovenbouw en ook de ouders zijn ingelicht. Andere basisscholen, zoals bijvoorbeeld de Lichtboei in Emmeloord, hebben ook de ouders gewaarschuwd voor deze rage op TikTok. 

Huggy Wuggy 

Naast de flauwval-challenge is er nog iets waarvoor basisscholen waarschuwen: de Huggy Wuggy-rage. Huggy Wuggy is een figuur uit het horrorspel Poppy Playtime. Het lijkt een slungelig blauw beest, maar als hij zijn mond open doet zijn er vlijmscherpe tanden te zien. In het spel, dat bedoeld is voor kinderen vanaf 12 jaar, ondergaat Huggy Wuggy experimenten waardoor hij opeens een moordachtig wezen wordt.

De blauwe knuffel is op veel plekken te koop en ook op YouTube is hij niet meer weg te denken. Het liedje ‘Free Hugs’ gaat over het feit dat Huggy Wuggy je zal knuffelen net zolang totdat je je laatste adem uitblaast. Ook duikt het enge monster opeens op in kinderseries als Peppa Pig

Jonge kinderen worden er bang van 

Volgens Bureau Jeugd en Media is het blauwe figuur veel te eng voor jonge kinderen. Ze kunnen er erg bang van worden. Op de website van het bureau wordt gewaarschuwd voor het karakter. Bureau Jeugd en Media raadt ouders dan ook aan mee te kijken met hun kinderen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk