Scholen zetten vraagtekens bij het plan van de Tweede Kamer voor gratis lunch

Scholen plaatsen hun vraagtekens bij het plan van het kabinet om 100 miljoen euro vrij te maken voor een gratis lunch op school. Brancheorganisaties vragen zich af hoe de scholen dit moeten gaan uitvoeren. “De eerste prioriteit is goed onderwijs, en dat staat nu al onder druk”, aldus een woordvoerder. Dat meldt NU.nl.

De Tweede Kamer maakte vorige week bekend dat er 100 miljoen euro moet worden vrijgemaakt voor een gratis schoollunch. Waar dat geld precies vandaan komt is nog onbekend. Niet elke school heeft de ruimte of het personeel om zoiets te organiseren. Het is nog maar de vraag of de subsidies van de overheid genoeg zijn om bijvoorbeeld mensen in te huren of een geschikte ruimte te kunnen vinden. 

Oplossing voor ouders 

De PO-Raad vindt dat het plan de kern van het probleem niet aanpakt. Armoede neemt steeds meer toe en ouders houden te weinig geld over voor de opvoeding van hun kinderen. De Raad vindt dan ook dat er een oplossing voor deze ouders moet komen.

Grote lunches 

Ook de AOb vraagt zich af hoe die plan uitgevoerd moet gaan worden. Niet elke school in Nederland is namelijk ingericht op grote lunches. Daarnaast vraagt de AOb zich ook af wie er moet gaan zorgen voor het in goede banen verlopen van de lunch.

De VO-Raad denkt echter dat het plan wel uit te voeren is, want de middelbare scholen hebben volgens de Raad allemaal wel een kantine. Ook ziet de VO-Raad het belang wel in van een gratis lunch. “Het verschilt natuurlijk per school, maar er zijn scholen waar leerlingen zonder ontbijt of lunch naartoe komen.”

De Tweede Kamer bespreekt halverwege november hoe het plan er precies uit moet komen te zien. Minister Dennis Wiersma wil in ieder geval dat de gratis lunch er snel komt. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk