Vandaag start de Kinderboekenweek met het mooie thema Gi-ga-groen. Leerlingen en leerkrachten op de basisschool laten zich anderhalve week met mooie boeken en opdrachten onderdompelen in de natuur. Als IVN Natuureducatie zijn we heel blij met deze aandacht voor de natuur. Maar laten we het nu niet bij deze ene week houden: meer natuuronderwijs moet in deze tijd waarin natuur en klimaat achteruit hollen veel hoger op de agenda. Dat meldt ANP Expert Support.
Het kabinet heeft in haar plannen dit jaar groots gesproken over de invoering van de ‘rijke schooldag’. IVN zou graag zien dat dit een ‘natuurrijke’ schooldag wordt. Terwijl de regering sport en cultuur wel op het netvlies heeft staan, ontbreekt natuur helaas. En dat is anno 2022 echt verbijsterend.
Natuuronderwijs
Onderzoek door Marktonderzoeksbureau Potter in 2021 toont aan dat ook ouders dit belang inzien. Maar liefst driekwart van de ondervraagde ouders van basisschoolleerlingen geeft aan natuuronderwijs belangrijk te vinden, maar helaas blijft dit op veel scholen een ondergeschoven kindje. Veel kinderen weten helaas weinig van de natuur, groeien op in een grijze, stedelijke omgeving en leren daardoor ook niet van de natuur te houden, terwijl zij de natuurbeschermers van de toekomst moeten zijn.
Buitenles
Hopelijk worden kinderen tijdens de Kinderboekenweek overal getrakteerd op prentenboeken met de leukste diertjes en spannende avonturenverhalen, die zich afspelen in het bos zodat ze beseffen: buiten gebeurt het. En dat is ook de boodschap van IVN, die samen met Jantje Beton waarmee we ieder jaar de Nationale Buitenlesdag organiseren, strijdt voor veel meer buitenles. Les krijgen ‘buiten’ heeft voor kinderen zoveel voordelen boven ‘binnen’: de buitenlucht is gezond, kinderen bewegen meer, de concentratie gaat omhoog, de lesstof blijft beter hangen en niet in het minst: het enthousiasme van kinderen schiet omhoog. Hopelijk merken heel veel meesters en juffen de komende week hoe groot de effecten van de natuur zijn op hun leerlingen, zodat er een mooie beweging gaat ontstaan naar veel meer buitenles.
Door: Nationale Onderwijsgids