De Week van de Lentekriebels gaat maandag 4 maart weer van start. Deze week is speciaal voor basisschoolkinderen in het leven geroepen. Zij leren van alles over relaties en seksuele vorming. De scholen werken daarvoor samen met Expertisecentrum Rutgers en de verschillende GGD’s. Dat meldt de NOS.
Het thema van de negentiende Week van de Lentekriebels is ‘online weerbaarheid’. Kinderen brengen namelijk een groot gedeelte van hun vrije tijd in de onlinewereld door. Dat is volgens Elsbeth Reitzema, expert relationele en seksuele vorming bij Rutgers, erg leuk maar is er ook altijd een andere kant van de medaille.
Online grensoverschrijdend gedrag voorkomen
Kinderen kunnen online gepest worden, ongepaste verzoeken krijgen of inhoud tegenkomen waar ze niet naar op zoek zijn. Het is zinvol om daarover in de klas of thuis of aan de keukentafel te praten. Volgens Reitzema helpt dat aan het voorkomen van online grensoverschrijdend gedrag.
In overleg met de Kindertelefoon is het thema 'online weebaarheid' tot stand gekomen. De Kindertelefoon ontvangt per dag dertig telefoontjes met vragen over de onlinewereld. Denk daarbij aan vragen over sexting en over het verspreiden van naaktfoto’s.
Heftige reacties over lesmateriaal
Vorig jaar werd er heftig gereageerd op de Week van de Lentekriebels. Telegraaf-journalist Wierd Duk was verbaasd over het lesmateriaal en presentator/opiniemaker Raisa Blommestein vond het niet nodig dat kleuters al les kregen over anale seks en transgenders. Onderwerpen die overigens in de kleuterklassen niet aan de orde waren.
Misinformatie
Over het lespakket 'Kriebels in je Buik' van vorig jaar kwam veel misinformatie naar buiten. Veel voorbeelden die werden gebruikt hadden niets met het lespakket te maken en werd veelal zonder uitleg op social media gezet. Dat gebeurde onder andere door FvD-leider Baudet.
Ouders raakten daarvan ontregeld en dat leidde zelfs tot bedreigingen van medewerkers bij Rutgers. Een educatieve video werd meteen offline gehaald, vooral om de kinderen die erin verschenen te beschermen tegen de boze meute.
Meer lessen dan ooit
Rutgers geeft wel aan dat er meer lessen dan ooit werden afgenomen uit het ‘Kriebels in je Buik-pakket’. In totaal bijna 28.000. Dit jaar heeft Rutgers nog niet veel vragen of zorgen ontvangen. Mogelijk omdat ouders beter worden geïnformeerd, bijvoorbeeld met een speciale website.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk