Schoolleiders hebben zo hun twijfels of de toetsmethode van de doorstroomtoets wel betrouwbaar is. De resultaten van de toets voor achtstegroepers wijken namelijk erg veel af van de voorlopige schooladviezen van de leerlingen. Dat zorgt voor verwarring. Dat meldt VOS/Abb.
Er is ook nog een verschil te zien bij de scholen onderling. Op de ene school hebben de leerlingen de doorstroomtoets beter gemaakt dan werd verwacht, op de andere school is deze weer slechter gemaakt dan verwacht.
Onrust toetsresultaten
Een woordvoerder van de PO-Raad is op de hoogte van de onrust over de toetsresultaten. Het niveau van de leerlingen wijk enorm af en op die manier kan je geen goede adviezen geven, zo stelt de woordvoerder.
Doorstroomtoets
Het ministerie van OCW heeft veel vragen gehad over de doorstroomtoetsen, maar zij geeft aan dat men zich geen zorgen hoeft te maken. “De doorstroomtoetsen geven dit jaar weer een betrouwbaar beeld van de beheersing van taal en rekenen. De toetsresultaten zijn echter niet goed te vergelijken met andere jaren vanwege de nieuwe normering”, aldus het ministerie.
De doorstroomtoets vervangt de eerdere eindtoets van groep acht. Het idee van de doorstroomtoets is dat deze kan helpen bij een betere overgang van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs. Basisscholen moeten nu wel ‘kansrijk’ adviseren, dat was voorheen niet het geval. Het voorlopige schooladvies moet nu altijd naar boven bijgesteld worden als de doorstroomtoets dit laat zien. Een bijstelling naar een lager niveau mag dan weer niet.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk