Scholen zijn nog hard op zoek naar personeel. Zelfs nu het einde van de zomervakantie in zicht is. In het primair en voortgezet (speciaal) onderwijs stonden er op 31 juli van dit jaar nog 4852 vacatures open. Dat blijkt uit cijfers van onderwijsvacaturebank MeesterBaan. Dat meldt de AOb.
Aan het begin van het nieuwe schooljaar is er nog steeds een groot lerarentekort. Er staan vooral veel vacatures open voor onderwijsgevende functies. Scholen in Nederland zoeken nog naar 946 leerkrachten, 352 docenten voor het vak Nederland, 264 docenten voor het vak wiskunde en 152 docenten voor het vak Engels.
Mbo-docenten Nederlands
Ook binnen het mbo zijn er nog 550 vacatures niet ingevuld. Vooral docenten Nederlands worden er binnen het mbo gezocht.
Extra onderwijsvacatures
Er zijn tweeduizend onderwijsvacatures extra online geplaatst in de laatste drie weken van juli. Vorige maand kwam er nog een bericht naar buiten dat er 3200 openstaande vacatures waren. Dit aantal ligt dus een stuk hoger.
Oplopende tekorten
MeesterBaan laat cijfers zien vanaf het jaar 2016. In het onderwijs zijn in de afgelopen acht jaar alleen maar oplopende tekorten te zien. Alle onderwijssectoren samen zochten op 31 juli 2018 nog 1400 medewerkers. Eind juli 2022 werden er 4000 medewerkers gezocht en in 2024 zijn dat er 5500.
Vinden van de juiste docenten
Voor scholen is het steeds lastiger geworden om de juiste docenten te vinden. Scholen moeten nu creatieve oplossingen bedenken om het personeelstekort op te lossen, zo stelt Ian den Besten van MeesterBaan. “Steeds meer scholen schakelen een extern wervingsbureau in als het niet lukt om een vacature in te vullen.”
Vorig jaar juli stonden er 6500 vacatures open. Dat zijn er meer dan nu. Echter, vorig jaar stonden er ook veel vacatures open die waarschijnlijk verband hielden met het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Dat is het extra geld dat beschikbaar kwam om de corona-gevolgen in het onderwijs aan te pakken.
“We hebben aan scholen gevraagd waarom die piek zo duidelijk te zien was”, legt Den Besten. “Vanuit het NPO was er toen veel meer geld beschikbaar en daardoor werd er tijdelijk personeel aangenomen.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk