Ronald McDonald Kinderfonds start lespakket voor basisonderwijs

Het Ronald McDonald Kinderfonds lanceert speciaal voor het nieuwe schooljaar een lespakket voor de onderbouw en bovenbouw van de basisschool. Dit lespakket is ontwikkeld om jonge leerlingen bewust te maken van het belang van de Ronald McDonald Huizen. Leerlingen ontdekken ook op een leerzame manier wat een goed doel is. Dat meldt het Ronald McDonald Kinderfonds.

Voor zowel de onderbouw als de bovenbouw is er een lespakket beschikbaar. Deze bestaan allebei uit een lesvoorbereiding, een PowerPoint en werkbladen. Ook is er een animatievideo beschikbaar die, op een manier die aansluit bij de belevingswereld van een kind, uitlegt wat een Ronald McDonald Huis is, wie er verblijven en waarom het een goed doel is. Ook leren kinderen hoe ze samen met de klas in actie kunnen komen voor het Kinderfonds.

Lespakket 

Juf Manon, leerkracht op OBS De Tuimelaar in Hoogvliet, gebruikte het pakket al in haar kleuterklas. "Als kind heb ik zelf te maken gehad met de Ronald McDonald Huizen. Daarom ben ik ook al jaren vrijwilliger in Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam. Ik hoorde over het lespakket en vind de gedachte achter de organisatie heel mooi: iets liefs doen voor een ander, zonder er iets voor terug te krijgen. Iets wat veel speelt bij de leerlingen, zij zitten vol in de sociaal-emotionele ontwikkeling."

Vragen over het ziekenhuis 

Ook de leerlingen van juf Manon vonden de les een succes. Manon: “De leerlingen waren muisstil aan het luisteren. Ze wisten ook veel dingen op te noemen bij de vragen die ik stelde, zoals: ‘Wat neem je mee naar het ziekenhuis?’. Bijzonder om te horen hoeveel jonge kinderen eigenlijk al ervaringen hebben met het ziekenhuis.”

Het lespakket is kosteloos beschikbaar voor alle basisscholen in Nederland via deze website. Docenten kunnen het materiaal eenvoudig downloaden en direct in de klas gebruiken.

Door: Nationale Onderwijsgids