Noord-Drentse en Groningse scholen krijgen miljoenen euro's voor extra lessen

Scholen in het noorden van Drenthe en in de provincie Groningen kunnen vanaf 1 september 2025 geld voor extra onderwijs aanvragen. Elke school kan twee tot zes uur extra les gaan geven. Dit vanwege een compensatie voor de gaswinning. Dat melden RTV Drenthe en RTV Noord.

Zwemles, sport of muziekonderwijs vallen daar ook onder, maar het kan ook gaan om extra aandacht voor rekenen en taal, zo stelt Henk Nijboer (bedenker en kwartiermaker sociale agenda). Scholen moeten aangeven waar behoefte aan is. De achterstanden in het onderwijs kunnen op deze manier ingelopen worden.

Compenseren gaswinning

Het geld komt van de overheid. De komende dertig jaar geeft de overheid jaarlijks honderd miljoen euro aan de provincie Groningen en de Drentse gemeenten Tynaarlo, Noordenveld en Aa en Hunze. Dat is om de gaswinning te compenseren. Het geld moet voor een gedeelte naar het basisonderwijs gaan.

Onderwijsachterstand 

De onderwijsachterstanden in het Noorden zijn groot volgens Nijboer. Elke leerling kan straks twee uur extra les per week krijgen. Leerlingen die verder achterlopen, kunnen zes uur extra les per week krijgen. Reken- of taallessen zijn mogelijk, maar zwemles of muziekles zit ook in het pakket. “Stel dat er iemand in de klas zit die nog nooit een muziekinstrument heeft aangeraakt omdat zijn of haar ouders het niet breed hebben.”

Extra lesuren 

Er zijn al een aantal scholen in Noord-Nederland die hiermee al experimenteren en ook in Rotterdam en Kerkrade zijn er al scholen mee aan de slag gegaan. Scholen in Noord-Nederland zijn erg enthousiast over de extra lesuren. Voor scholen die aan het experiment mee willen doen is er nu nog niet genoeg geld beschikbaar, maar vanaf volgend jaar gaat dat dus veranderen. Met het geld kunnen ze ook extra docenten aantrekken.

Niet elke school in het noorden van Drenthe zal vanaf september 2025 gebruik maken van het extra geld. Er zijn wel een aantal scholen die zich bij Nijboer hebben gemeld met de vraag of het mogelijk is. “Andere scholen hebben mogelijk meer tijd nodig.”

Plannen voortgezet onderwijs 

Dit geld is beschikbaar voor het basisonderwijs, maar Nijboer werkt ook aan plannen voor het voortgezet onderwijs. De definitieve plannen voor het basisonderwijs worden in januari 2025 verwacht.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk