Wijziging in plaatsen van achtste groepers naar voortgezet onderwijs Amsterdam

Elk jaar maken duizenden Amsterdamse leerlingen de overstap van de basisschool naar de middelbare school. Om elke leerling dezelfde kansen te bieden en een plek op een van de Amsterdamse scholen te garanderen, maken we in Amsterdam gebruik van de Centrale Loting & Matching. Dat meldt OSVO.

Leerlingen die geplaatst willen worden op een school met havo, havo/vwo en vwo moesten de afgelopen jaren 12 scholen op hun voorkeurslijst plaatsen voor plaatsingsgarantie in de Loting & Matching. Het komen tot zoveel voorkeursscholen blijkt lastig voor leerlingen en ouders en ook het aantal te bezoeken scholen wordt als ingewikkeld ervaren. Daarom is vanuit ouders en leerlingen evenals vanuit verschillende belangenpartijen de wens uitgesproken om minder scholen op de lijst te hoeven zetten.

Negen voorkeursscholen 

Naar aanleiding daarvan heeft Vereniging OSVO onderzoek gedaan naar het verkorten van de voorkeurslijst. Op grond van de gegevens van de Loting & Matching 2024 is er nu een gegronde reden om aan te nemen dat een lijst van 9 voorkeursscholen voor havo, havo/vwo en vwo voldoende dekking geeft voor de schoolbesturen om plaatsingsgarantie af te geven voor de Loting & Matching 2025. De schoolbesturen in Amsterdam hebben dan ook besloten met ingang van de Centrale Loting & Matching 2025 de plaatsingsgarantie aan te passen van 12 naar 9 voorkeursscholen voor leerlingen met havo, havo/vwo en vwo advies. Dit besluit is genomen om tegemoet te komen aan de wens van ouders, leerlingen en andere belanghebbenden.

Door: Nationale Onderwijsgids.