
Het schoolzwemmen komt niet terug. Staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport Vincent Karremans heeft dit vrijdag 4 april besloten. Voor het onderwijs is het een te grote belasting en het kost 145 miljoen euro per jaar. Dat is volgens Karremans te duur. Dat meldt RTL Nieuws.
Scholen moeten zich volgens Karremans meer focussen op de basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen. “Dat staat ook in het hoofdlijnenakkoord en het regeerprogramma.”
Herinvoering schoolzwemmen
De herinvoering van het schoolzwemmen zou tot 212 miljoen euro per jaar gaan kosten, dat bleek uit een onderzoek dat was gedaan in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Alle basisschoolleerlingen zouden dan vanaf groep 1 zwemles krijgen totdat ze de diploma’s A, B en C hebben gehaald.
Particuliere zwemles
Voor ouders zou dit veel voordelen opleveren. Omdat hun kind dan niet meer naar een particuliere zwemles hoeft, scheelt dat ouders veel geld. Maximaal 177 miljoen euro per jaar.
Schoolzwemmen
Het schoolzwemmen stopte in 1985. Scholen mogen sindsdien zelf bepalen of ze het aanbieden of niet. 90 procent van alle scholen bood in 1990 schoolzwemmen aan, in 2021 was dat nog maar 26 procent van alle scholen.
Zwemdiploma
Er zijn de laatste jaren steeds meer kinderen zonder zwemdiploma. Zes procent van de kinderen tussen de zes en zestien jaar had in 2018 geen zwemdiploma. In 2022 was dit al 13 procent van de kinderen.
Kinderen zonder zwemdiploma komen voornamelijk uit gezinnen met een laag inkomen en uit gezinnen met een migratieachtergrond, zo zeggen de onderzoekers. Een kwart van de kinderen in de laagste inkomensgroep heeft geen zwemdiploma’s. 28 procent van de kinderen met een migratieachtergrond heeft geen zwemdiploma.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk