Dries is superslim, maar heeft grote moeite met praten. Mensen begrijpen hem vaak niet. “Jij mij nee snap”, zegt hij dan verdrietig. Dries heeft een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Hij is echt niet de enige. Zo'n 5 procent van de bevolking heeft TOS. TOS is een vrij onbekende stoornis waarbij spraak en taal niet goed in de hersenen wordt verwerkt. Met extra hulp kunnen mensen met TOS goed meekomen. Hoe kun je het herkennen? Wat kun je als professional doen als een kind in jouw groep TOS heeft? En wat kan de gemeente voor mensen met TOS betekenen? Tijdens het symposium 'Signaleren van taalontwikkelingsstoornissen' op 10 maart komen deze vragen aan de orde. Dit meldt Kentalis.
Tijdens het symposium praat Kentalis professionals en samenwerkingspartners bij over hoe je een TOS kunt signaleren. Na een lezing over het belang van vroege signalering van TOS en een ervaringsverhaal van een ouder, kunnen deelnemers kiezen uit verschillende workshops en lezingen:
- Audiologie en diagnostiek op het Audiologisch Centrum van Kentalis
- Workshop TOS Beleving
- Onderscheid maken tussen taalontwikkelingsstoornissen en Autisme Spectrum Stoornissen
- Wat is normaal of afwijkend bij het verwerven van een andere taal of meerdere talen?
- Een dag binnen de vroegbehandeling
- Samen sterk in communicatie: met peuterspeelzalen en kinderdagopvang
- Communicatief Meervoudig Beperkt
Het symposium is bedoeld voor professionals in zorg en onderwijs, waaronder bijvoorbeeld wijk(jeugd)verpleegkundigen, casemanagers jeugd,
GGD medewerkers en logopedisten. Het symposium vindt plaats op dodnerdag 10 maart van 16.00 tot 20.00 uur in Theater De Schalm in Veldhoven. Deelname is gratis en aanmelden kan tot uiterlijk 7 maart via het aanmeldformulier op www.kentalis.nl. Op de website vindt u ook meer informatie over het symposium en de workshops. Accreditatie wordt aangevraagd bij ADAP, NVO-NIP en de ABAN.
© Nationale Onderwijsgids