"Ik vind het eng dat iedereen mijn ervaringen nu kan lezen." Zo eindigt ex-wielrenster Marijn de Vries ‒ een van de sprekers op het symposium op 14 september ‒ haar zeer openhartige column in dagblad Trouw over misbruik in de sport. "Maar", vervolgt ze, "ik ben ervan overtuigd: de enige manier om tot een veilig sportklimaat te komen, is door over dit soort dingen te praten." Dit meldt Windesheim.
En erover praten, dat blijkt nu juist een heet hangijzer te zijn en dit staat een goede samenwerking tussen instanties die met (sportende) jongeren te maken hebben ‒ van verenigingen en scholen tot beleidsmakers en politie ‒ in de weg. Vaak zoekt men de oplossingen voor grensoverschrijdend gedrag in de eigen omgeving. Maar door samen te werken met andere organisaties die met jongeren werken, kennis te delen en allianties te sluiten kunnen problemen veel efficiënter worden aangepakt.
Doofpotcultuur in sportwereld
Zo verscheen er deze zomer een rapport van Bureau Beke, dat in opdracht van het programma Politie en Wetenschap onderzocht welke rol de politie speelt bij grensoverschrijdend gedrag in de sport. Het blijkt dat sportverenigingen vaak niets met meldingen doen. Ook Nicolette Schipper- van Veldhoven, Windesheimlector Sportpedagogiek en programmamanager bij NOC*NSF, constateerde dit al eerder in een interview met NRC: "Veel sportclubs rapporteren seksueel overschrijdend gedrag van medewerkers niet bij een sportbond, meldpunt of vertrouwenspersoon. Uit angst voor negatieve publiciteit, ledenverlies en inkomstenderving, verzwijgen zij misstappen. Incidenten worden afgedaan met “een goed gesprek”."
Symposium Samenwerken aan een veilig sport- en schoolklimaat
Het is dus belangrijk dat onderwijsinstellingen, sportverenigingen, beleidsmakers en politieagenten in Nederland elkaar vinden om samen sociale veiligheid voor jongeren te creëren. Op deze manier kunnen instellingen hun veiligheidsbeleid en preventiemaatregelen verder ontwikkelen en implementeren én samenwerken aan een veilig sport- en schoolklimaat: de titel van ons symposium op 14 september.
Het interdisciplinaire symposium wordt georganiseerd door het lectoraat Sportpedagogiek en de projectgroep Sociale Veiligheid van Windesheim met partners NOC*NSF, Deltion, Landstede, de Nationale Politie, Stichting School en Veiligheid, gemeenten Arnhem en Rotterdam en Sportservice Overijssel en Zwolle. Meer informatie vindt u op: www.windesheim.nl/veilig-sport-en-schoolklimaat.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids