De zorg staat de springen om herintreders om het personeelstekort in te perken, maar de toets om weer aan het werk te mogen staat vol fouten. Hierdoor slaagt maar ongeveer de helft van alle herintreders voor het examen. Er zouden ook onduidelijke vragen in staan, die voor meerdere interpretaties vatbaar zijn. Door de slechte reputatie van de toets en de bijbehorende kosten, zou het een te grote drempel kunnen zijn voor herintreders in de zorg. Dit meldt NOS.
Wie terug wil keren naar de zorg na een tijd in een andere sector te hebben gewerkt, moet een examen afleggen en kan bovendien een opfriscursus doen. Zo wordt gegarandeerd dat herintreders op de hoogte zijn van alle actuele regels, protocollen en adviezen. Echter is het examen verouderd en sluit deze niet goed aan bij de beroepspraktijk. Er wordt gerefereerd aan wetten die niet meer bestaan en vragen sluiten niet aan bij de theorie die in de cursus wordt behandeld.
Beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) zegt het onacceptabel te vinden dat het examen herintreders ontmoedigt. “Er moeten voor vakbekwame herintreders in de zorg, die we hard nodig hebben, geen drempels zijn om terug te keren in hun vak.” Daarbij is het examen niet de enige drempel. De kosten van het examen bedragen 450 euro, die voor de cursus 1.500 euro. De herintreder moet dit zelf betalen. De V&VN ziet liever dat de overheid en werkgever deze kosten vergoeden.
Het ministerie van Volksgezondheid laat in een reactie weten de klachten over het examen erg serieus te nemen. “We pakken het samen met de onderwijsinstellingen, de MBO-Raad en de beroepsvereniging op om de kwaliteit van het scholingsprogramma verder te verbeteren zodat zoveel mogelijk verpleegkundigen weer met actuele kennis kunnen terugkeren naar een baan in de zorg.” De MBO-Raad is verantwoordelijk voor zowel het examen als de cursus. De Raad zegt al aanpassingen te hebben gemaakt na klachten over het examen.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids