De alliantie Samen werken voor werk presenteert vandaag de inspiratiegids De bijzondere weg naar werk. De acht praktijkvoorbeelden in de gids laten zien dat samenwerking van gemeenten en UWV met sociale werkbedrijven, uitzendondernemingen, opleiders, re-integratiebedrijven en jobcoachorganisaties meer mensen (sneller) aan werk helpt, omdat er maatwerk geleverd kan worden. Dit melden ABU, Cedris, NRTO en OVAL.
NOG
Alliantie biedt met maatwerk en regionale aanpak kortste weg naar werk
-De inspiratiegids laat zien dat een gezamenlijke inzet leidt tot maatwerk, mismatches voorkomt en voor meer mensen duurzaam werk oplevert. De alliantiepartners, ABU, Cedris, NRTO en OVAL willen hiermee een oplossing bieden voor specifieke arbeidsmarktvraagstukken binnen de verschillende arbeidsmarktregio’s en samenwerking tussen publieke en private partijen stimuleren.
De alliantie heeft als doel om meer mensen aan de slag te helpen. Als het kan bij reguliere werkgevers, als het moet naar ander passend werk, soms als tussenstap. Samenwerking van gemeenten en UWV met sociale werkbedrijven, uitzendondernemingen, opleiders, re-integratiebedrijven en jobcoachorganisaties helpt meer mensen (sneller) aan werk, omdat er maatwerk geleverd kan worden.
Momenteel staan nog 1,2 miljoen mensen langs de kant, terwijl werkgevers vacatures moeilijk kunnen vervullen. Deze groep is heel divers: werkzoekenden met een arbeidsbeperking, oudere werkzoekenden, statushouders, langdurig werklozen. Juist in het maatwerk, dat deze groepen nodig hebben, vullen de alliantiepartijen elkaar goed aan. Alle facetten van arbeidsmarktmiddelen gecombineerd - arbeidsfit maken, begeleiden, opleiden en het matchen naar werk - maken een integrale aanpak mogelijk.
In vier arbeidsmarktregio’s worden voorbereidingen getroffen om pilots uit te rollen. Hiervoor worden publieke en private partijen bij elkaar gebracht en wordt gewerkt aan oplossingen voor regionale arbeidsmarktvraagstukken. Door de expertises van de partijen aan tafel te bundelen, ontstaan nieuwe initiatieven. De betrokken partijen in de regio investeren zelf tijd en geld in de samenwerking. Vanuit de alliantie wordt de samenwerking gestimuleerd en gefaciliteerd met één gemeenschappelijk doel: mensen weer toekomstperspectief te bieden.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids