Groningen als meest digitaal geletterde stad en provincie van Nederland. Dat is de ambitie van de Digital Literacy Coalition, die maandag 12 november om 16.00 uur in de Prinsenhof in Groningen wordt gepresenteerd. Dit samenwerkingsverband heeft tot doel om digitale geletterdheid te vergroten in alle lagen van de samenleving: van jong tot oud, van laagopgeleiden tot studenten, en van nieuwkomer tot ondernemer. Dit meldt Rijksuniversiteit Groningen.
NOG
Gronings onderwijs vergroot samen digitale geletterdheid in samenleving
-Van praktische zaken als het regelen van gezondheidszorg tot het onderhouden van sociale relaties of het vinden van een baan: digitale vaardigheden zijn steeds belangrijker als voorwaarde om mee te kunnen doen in de (digitale) samenleving. Zeventien Groningse partners uit het onderwijs, wetenschap, bedrijfsleven, culturele sector en de zorg verenigen zich daarom in de Digital Literacy Coalition.
Binnen de coalitie worden met gezamenlijke onderzoeksprojecten kennis en inzichten verzameld over hoe burgers digitale kennis en vaardigheden ontwikkelen, het gebruik en de impact van nieuwe technologieën op het dagelijks leven, en de rol van digitale geletterdheid voor het bevorderen van maatschappelijke participatie. Onderzoek wordt gekoppeld aan projecten die in de praktijk digitale geletterdheid bevorderen. Initiatiefnemer RUG-professor Marcel Broersma: “Onderzoek en in de dagelijkse praktijk werken aan digitale geletterdheid, gaan hier hand in hand”.
De oprichters van de Digital Literacy Coalition zijn: Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool, Gemeente Groningen, Provincie Groningen, UMCG, MKB Noord, Biblionet Groningen, Groninger Forum, SKSG, Openbaar Onderwijs Groningen, Alfa College, Noorderpoort, NDC Mediagroep, Noordhoff Uitgevers, Bossers & Cnossen, iTurnIT, en bureau Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids