Het zou gemakkelijker moeten zijn voor volwassenen om zich te blijven scholen en ontwikkelen. Onderzoeksbureau Panteia concludeert dat na onderzoek onder verschillende doelgroepen in een rapport dat het vanmiddag heeft aangeboden aan de Vaste Commissies voor Onderwijs en Sociale Zaken van de Tweede Kamer. Dit meldt de Tweede Kamer.
Twee onderzoekers en de manager arbeidsmarktonderzoek van het bureau kwamen het rapport ‘Belemmeringen voor deelname aan Leven Lang Ontwikkelen’ officieel overhandigen. Namens de commissies nam Ockje Tellegen het in ontvangst.
De Kamer heeft het Panteia gevraagd om in kaart te brengen wat de belemmeringen zijn bij burgers om zich te blijven ontwikkelen, en om oplossingen aan te dragen. Het bureau heeft daarvoor onderzoek gedaan in verschillende doelgroepen: lager en middelbaar opgeleiden, flexkrachten en alleenstaande moeders.
Het blijkt dat mensen doorgaans zeker beseffen dat het belangrijk is om zich te blijven ontwikkelen: alleen dan kunnen zij persoonlijke doelen waarmaken, groeien, bijblijven, succesvol zijn, nuttig zijn voor anderen en waardering krijgen. Hun aandacht en energie gaat echter veelal naar urgente zaken in het dagelijks leven. Bovendien hebben veel mensen in deze groepen geen positief beeld van het onderwijs door hun eigen eerdere ervaringen.
Panteia beveelt aan om het gemakkelijker te maken om je te blijven ontwikkelen. Maak het flexibel, creëer een leercultuur en faciliteer andere manieren van leren, aldus het rapport. Belangrijk hierbij is dat de mogelijkheden aansluiten bij wat mensen drijft, zoals persoonlijke groei en vrijwilligerswerk. “En wat veel helpt zijn rolmodellen: wanneer je ziet dat een collega of vriend een cursus gaat doen en daarmee resultaat boekt, kom je zelf ook sneller in actie”, voegde Douwe Grijpstra van Panteia toe tijdens de overhandiging. Eventuele persoonlijke problematiek moet wel eerst worden opgelost en het leren moet op maat zijn. Persoonlijke begeleiding en een onafhankelijke loopbaancoach zijn hiervoor belangrijk.
Naast Panteia brengt ook het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) een rapport uit met resultaten van onderzoek dat het momenteel doet op dit terrein. Dit onderzoek wordt eind mei openbaar. Rond deze tijd zal er over dit thema een technische briefing in de Tweede Kamer plaatsvinden.