Sinds januari 2018 heeft de tuchtrechter bij negen verschillende artsen een maatregel opgelegd wegens geconstateerde fouten bij rijbewijskeuringen. Dit is een opvallend hoog aantal, vindt ook Kamerlid Rutger Schonis van D66 en daarom stelt hij hier Kamervragen over. Dit meldt RijschoolPro.
Eind 2019 werd de kwestie rijbewijskeuringen voor het eerst onder de aandacht gebracht toen tv-programma Nieuwsuur hier een reportage aan wijdde. Hieruit bleek dat het met een bepaald soort keuringen te vaak fout gaat. Als een automobilist onder invloed van drank of drugs wordt aangehouden moet deze persoon het rijbewijs inleveren. Hierna voert een psychiater een keuring uit om te bepalen of de persoon een drugs- of drankmisbruiker is. Met het opstellen of aanpassen van de rapporten naar aanleiding van die keuringen worden te vaak fouten gemaakt, zoals het onvoldoende aanpassen van fouten die de cliënt signaleert of het te makkelijk aanpassen van conclusies op verzoek van het CBR.
KWALITEIT KEURINGSRAPPORTEN
Volgens hoogleraar Gezondheidsrecht Jaap Sijmons is het opvallend hoe vaak de tuchtrechter een keuringsarts een maatregel oplegt. “En dan worden er ook nog eens opvallend veel klachten toegewezen door de tuchtrechter. Dit zegt wel iets over de kwaliteit van de rapportages en de manier waarop er met de rechten van de gekeurde personen wordt omgegaan, vrees ik.” Een maatregel van de tuchtrechter kan zowel een waarschuwing als een schorsing inhouden.
KAMERVRAGEN OVER RIJBEWIJSKEURINGEN
De uitzending van Nieuwsuur is voor Kamerlid Schonis aanleiding om Kamervragen te stellen aan minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Hij vraagt de minister om opheldering te geven over het hoge aantal maatregelen en het feit dat meerdere van de artsen die een maatregel opgelegd kregen werkzaam waren bij hetzelfde commerciële bedrijf, Bureau Rijbewijskeuringen.
Door: Nationale Onderwijsgids