Als alles op slot gaat en iedereen op afstand moet blijven, wijken we uit naar de digitale wereld. Daar ontmoeten we elkaar alsnog, informeren we onszelf en zoeken we vermaak en inspiratie. We werken, winkelen, volgen lessen en cursussen. Online mee kunnen doen is voor iedereen nu belangrijker dan ooit. De Week van de Toegankelijkheid (5 tot en met 9 oktober) staat dit jaar dan ook in het teken van digitale toegankelijkheid. Dit meldt Ieder(in).
Ieder(in) is de landelijke belangenvereniging voor mensen met een beperking of chronische aandoening. Voor het twintigste jaar op een rij organiseert de vereniging de Week van de Toegankelijkheid. Het doel van de Week is landelijk en lokaal brede aandacht voor toegankelijkheid in Nederland. Elk jaar sluiten landelijke en lokale organisaties zich aan bij de Week. Steeds meer organisaties doen mee en organiseren een activiteit waarmee ze vaak op een creatieve manier laten zien hoe toegankelijkheid voor iedereen de wereld een stuk leuker maakt.
Veel online evenementen
Dit jaar draait het dus om digitale toegankelijkheid, want dat zorgt ervoor dat mensen volwaardig mee kunnen doen. En zoals verwacht zijn veel activiteiten dit jaar online. Gemeenten, bedrijven, universiteiten, musea; steeds meer organisaties hebben de Week van de Toegankelijkheid ontdekt en doen mee. Er zijn webinars, workshops, bijeenkomsten, een symposium: allemaal via internet. Op de website van de Week van de Toegankelijkheid staan alle online activiteiten in de lijst onder ‘landelijk’.
Luchtig, maar van groot belang
Er zijn luchtige activiteiten, die niet veel om het lijken lijf te hebben, maar daarmee niet minder impact hebben. Zoals in de gemeente Ede, waar Het Gebaar van de Dag wordt georganiseerd. Elke dag een ander gebaar online: twee gebaren van de gemeente Ede en drie algemene gebaren. Den Bosch organiseert een ‘high tea IT’. En via ‘Rotterdam met je ogen dicht’ kan je Rotterdam vanuit je luie stoel ontdekken met een audiotour.
Voor meer informatie, zie de website van de Week van de Toegankelijkheid.
Door: Nationale Onderwijsgids