Basisscholen Noordwijk testen speeltuin op toegankelijkheid

Begin 2024 is het landelijke project ‘In actie voor samen spelen’ van de Speeltuinbende gestart. Dit project heeft als doel om spelen voor alle kinderen mogelijk te maken. Dit is opgezet door Stichting Het Gehandicapte Kind. Het is de bedoeling dat kinderen met én zonder handicap samen kunnen spelen in hun eigen wijk. Het project vindt plaats op 12 plekken in Nederland. Daar werken kinderen, scholen en ouders samen aan een speelplek waar iedereen welkom is. Dat meldt de gemeente Noordwijk. 

In Noordwijk besloten basisscholen De Duinpieper en De Schapendel om mee te doen. Ze hielden een Speeltuinbendetest op het Speeleiland, een plek die hier heel geschikt voor is. Deze test is bedoeld om te kijken hoe geschikt de speeltuin is voor álle kinderen, ook voor kinderen met een beperking.

Speeltuin testen 

Het programma begon met samen een frietje eten. Daarna startte de Speeltuinbendetest. De kinderen mochten de speeltoestellen en omgeving testen. Om te zien of iedereen er veilig en fijn kan spelen. De test duurde 45 minuten. Wethouder Dennis Salman kwam kijken en deed ook mee. Na het spelen werd het testrapport door de kinderen aan wethouder gegeven. In het rapport tips en verbeterpunten om het Speeleiland nog beter te maken voor iedereen.

Samen spelen 

Met dit project hoopt de Speeltuinbende meer speeltuinen en speelplekken geschikt te maken voor alle kinderen. Door samen te werken met scholen, ouders en de gemeente, wordt het belang van samen spelen op een leuke manier duidelijk gemaakt.

Door: Nationale Onderwijsgids