Op woensdagavond 26 mei vindt de slotbijeenkomst van het impactprogramma van Klassen plaats. Hierin staat vraag centraal: hoe vinden de politiek en de onderwijswereld elkaar weer in hun strijd voor meer kansengelijkheid? De bijeenkomst is de afsluiter van een landelijk programma met veertien lokale meetups, bijeenkomsten gehouden door een speciaal samengestelde jongerenraad en een scholenprogramma ter bevordering van de kansengelijkheid. Dit meldt HUMAN.
NOG
Slotbijeenkomst Klassen: samen optrekken voor gelijke kansen
-Na het succes van de documentaireserie Klassen werd er in het hele land door leraren, schoolleiders, onderwijspartners en lokale politici actief gezocht naar oplossingen voor de groeiende kansenongelijkheid. De belangstelling voor het natraject van de serie was groot, de intentie en motivatie om te veranderen werd breed gedeeld.
Tijdens de lokale meetups kwamen er verschillende thema’s aan bod waar het onderwijsveld en de lokale politiek zelf invloed op hebben. Op deze online slotbijeenkomst wordt er juist gekeken naar de invloed van de landelijke politiek. Want wat zou er bereikt kunnen worden als ook het huidige systeem en de bijbehorende middelen aangepast worden? We hebben het over vroegselectie, drempels voor kinderen om door te stromen en over investeren in kwaliteit met wetenschappelijke kennis als basis. Het gesprek tussen het onderwijsveld en de landelijke politiek hierover staat centraal.
De avond wordt geopend door Ester Gould en Sarah Sylbing, de makers van de serie Klassen, die hun belangrijkste inzichten van drie jaar onderzoek delen. Vervolgens gaan de twee presentatoren, docent Lucelle Deneer Comvalius en programmamaker Natasja van den Berg, afwisselend in gesprek met de onderwijswoordvoerders van de grootste zes politieke partijen en hoofdpersonen uit de serie over de belangrijkste oplossingen.
Jongeren van de jongerenraad houden een persoonlijk pleidooi en onderwijsjournalist Aleid Truijens en toetsexpert Karen Heij, onlangs gepromoveerd op de (emancipatoire) rol van de Nederlandse eindtoets, delen hun visie. Het wordt geen debatavond of strijdveld. Doel is de bijeenkomst af te sluiten met concrete voorstellen voor een breed gedeelde wens: kansenongelijkheid een halt toeroepen.
Na de slotbijeenkomst gaat de strijd voor kansengelijkheid in het onderwijs door. Elke provinciale meetup krijgt in het najaar een vervolg en het aantal Scholendagen wordt uitgebreid. Daarnaast verschijnt er in het najaar een kennisbank voor onderwijskrachten met daarin gebundelde kennis over hoe zij kunnen bijdragen aan het verminderen van kansenongelijkheid. Tegelijkertijd verschijnt er lesmateriaal om naar aanleiding van de serie met leerlingen in de klas verder te praten over kansenongelijkheid.
De slotbijeenkomst van Klassen vindt plaats op woensdag 26 mei van 19.00 tot 21.30 uur, via een livestream vanuit het Zuiderstrandtheater in Scheveningen. Aanmelden kan hier.
Door: Nationale Onderwijsgids
Afbeelding: HUMAN