Een bibliotheek op wielen, oftewel een bibliobus. Dit welbekende fenomeen maakte in Nederland zijn intrede in het jaar 1951. Deze bussen worden ingezet wanneer een gemeente geen toegang heeft tot een bibliotheek. Ook in de gemeenten Noord-Beveland en Veere wordt gebruikgemaakt van de multifunctionele bussen, aldus Omroep Zeeland.
De eigenaar van de bibliobussen in die gemeenten is de Zeeuwse Bibliotheek (ZB). ZB wil de bussen gaan uitbreiden, omdat de rijdende bibliotheek dan voor meer kan worden gebruikt dan alleen voor het uitlenen van boeken. Voor deze uitbreiding hebben de gemeenten een subsidie ontvangen van het Rijk.
Het doel
Het doel is om ervoor te zorgen dat iedere gemeente een goede bibliotheek kan aanbieden voor haar inwoners. En een goede bibliotheek betekent niet alleen de mogelijkheid van het uitlenen van boeken, maar het is veel meer dan dat. In een bibliotheek moet je veel meer kunnen doen. Bijvoorbeeld taalcursussen of computertrainingen volgen. Het moet dus een educatieve plek worden voor de bezoekers.
Dit geldt dus niet alleen voor de bibliotheekgebouwen, maar ook voor de bibliobussen. De beide gemeenten uit Zeeland hebben 220.000 euro ontvangen voor de uitbreiding van de bussen. De gemeenten leggen beiden ook nog eens 55.000 euro bij voor het project. Veere en Noord-Beveland hebben allebei 275.000 euro te besteden voor de uitbreiding van de bussen. Dit bedrag is in eerste instantie dan ook volledig bedoeld ter renovatie van de bussen, daarnaast streven de bibliotheken ernaar om in buurthuizen dezelfde activiteiten te organiseren. Bijvoorbeeld voorleesmiddagen, belasting spreekuren of gewoon de mogelijkheid om langs te komen voor een kopje koffie.
Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema