Prijs voor een rijles stijgt de pan uit vanwege nieuwe regelgeving

Rijlessen zijn een stuk duurder geworden. Er zijn namelijk te weinig rijinstructeurs in verhouding tot het aantal lessers. Ook worden er een aantal regels strenger. Dat meldt Metro.

Het rijlerarenbestand vergrijst, zo schrijft De Telegraaf. Meer dan de helft van de rijinstructeurs is ouder dan vijftig jaar. Rijleraren zijn voornamelijk eigen baas en stoppen wanneer zij vinden dat het klaar is. Maar qua regelgeving is er ook het een en ander veranderd. Rijinstructeurs moeten nu een lastigere opleiding volgen en moeten meer toetsen maken. Als een instructeur niet slaagt voor een toets mag hij of zij ook geen rijles geven.

Misstanden 

Binnen de rijschoolbranche zijn er ook een aantal misstanden en daarom zijn er strengere regels ingevoerd. Misstanden bestonden uit tijdens het examenfraude plegen, instructeurs die cursisten te vroeg laten afrijden, lespakketten die je misplaatst vertellen dat je snel je rijbewijs kan halen. Het pakket met verbeteringen in de rijopleiding is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bedacht. Jongeren slagen nu sneller voor hun rijbewijs, is de verwachting.

Kosten rijles 

Een groot gedeelte van de instructeurs is afgehaakt of gezakt. De rijleraren die nog wel rijles geven berekenen hun bijlessen en gemaakte toetsen door in de prijs voor een rijles. Een gemiddelde rijles kost 66 euro per uur, stelt directeur van De VerkeersAcademie Gijs Kantelberg. Over een aantal jaar zal dat bedrag volgens Kantelberg boven de 80 euro per uur uitkomen.

Alleen maar duurder 

Een rijles is in de afgelopen jaren al een stuk duurder geworden. De tarieven van 1500 rijscholen zijn vergeleken door AutoTrack. Tussen 2021 en 2024 stegen de prijzen met 23 procent naar bijna zestig euro per uur. Voor een goedkopere rijschool gaan hoeft niet altijd voordeliger te zijn. Vanwege een betere leskwaliteit en goed lesmateriaal is het mogelijk dat je minder rijlessen nodig hebt.

Rijinstructeurs zullen het financieel gezien niet heel erg vinden, maar voor alle mensen die nog een rijbewijs willen halen is dit een flinke tegenvaller.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk