EuroCollege bereidt leerlingen voor op vervolgstudie met tussenjaar op Curaçao

EuroCollege, een van de oudste particuliere onderwijsinstellingen van Nederland, start in september 2025 met een tussenjaarprogramma op Curaçao waarmee leerlingen worden klaargestoomd voor een vervolgstudie. Het programma is bedoeld voor jongeren die twijfelen tussen een vervolgopleiding en een tussenjaar en biedt hen de mogelijkheid om te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en tegelijk te genieten van zon, zee en strand op het Caribische eiland. Dat meldt EuroCollege. 

Wie verwacht het tussenjaarprogramma alleen maar ontspannen in een hangmat te kunnen doorlopen, komt echter bedrogen uit. EuroCollege, dat zich onderscheidt door kleinschaligheid, persoonlijke groei en het ontwikkelen van professionaliteit bij leerlingen, zet met het programma in op het kweken van een positieve mindset en een goede werkhouding bij studenten. Ook gaan zij aan de slag met het maken van plannen voor de vervolgstudie en hun carrière. Een essentieel onderdeel van het tussenjaarprogramma is de oriëntatiestage die de studenten gaan lopen in het Curaçaose bedrijfsleven, bijvoorbeeld in de florerende toeristische sector op het eiland.

Vastgelopen tijdens eerste studie 

“We merken dat veel jongeren die bij hun eerste studie zijn vastgelopen het moeilijk vinden om snel weer aan een nieuwe opleiding te beginnen, maar dat zij het tegelijkertijd geen heel jaar stil willen staan. Een soortgelijke twijfel zien we bij veel jongeren die in hun laatste jaar voortgezet onderwijs zitten”, licht EuroCollege-directielid Tjalie van de Walle toe. “Een tussenjaarprogramma kan voor dat dilemma de oplossing zijn. Aan de nieuwste generaties studenten merken we daarnaast dat zij ver voorbij de landsgrenzen zoeken naar nieuwe ervaringen. Het is mooi als je daar als school in kan voorzien.” De keuze voor Curaçao als locatie is volgens Van de Walle een logische. “Met name de toeristische sector op het eiland bloeit als nooit tevoren, wat maakt dat er op Curaçao veel werk te doen en ook veel te leren is. Onze uiterst professionele en gemotiveerde studenten en alumni zullen bij werkgevers zeker een streepje voor hebben wanneer ze aankloppen voor een stage.”

Herfst 2025

EuroCollege gaat in de herfst van volgend jaar met de eerste lichting van 20 à 30 studenten van start. Het wordt een flexibel programma waar studenten elke maand kunnen instappen. “We hebben bewust voor die timing gekozen omdat tegen die tijd op de publieke onderwijsinstellingen in Nederland grote groepen eerstejaarsstudenten uitvallen”, aldus Van de Walle. De locatie van EuroCollege op Curaçao is beschikbaar gesteld door Atilay Uslu, een goede bekende van EuroCollege-directeur en eigenaar Edu van de Walle, die al jaren geregeld op Curaçao komt. “Ik weet van hem en uit andere ervaringen met EuroCollege en zijn studenten hoeveel aandacht er wordt besteed aan een goede werkinstelling”, aldus Uslu. “Als werkgever op Curaçao heb ik er zodoende ook baat bij dat er zo’n goede opleider op het eiland komt.”

Bacheloropleiding bedrijfskunde en hogere hotelschool 

EuroCollege kijkt naar de mogelijkheden om na de start van het tussenjaarprogramma ook een bacheloropleiding bedrijfskunde en een bacheloropleiding hogere hotelschool op te starten op de Caribische locatie. Daarnaast wil de school via een studiebeurs enkele opleidingsplekken beschikbaar stellen aan veelbelovende jongeren van het eiland.

Door: Nationale Onderwijsgids