Scheidsrechterscursus voor middelbare scholieren uit Beilen

Voor een groep leerlingen van Volta Beilen is fluiten of vlaggen tijdens een Champions Leaguewedstrijd een grote wens. Dinsdag 22 oktober lieten ze de studiebanken voor wat het was en werden ze op een voetbalveld opgeleid tot scheidsrechter. Dat meldt RTV Drenthe.

Groepjes kinderen voetballen op het veld wedstrijdjes zes tegen zes of acht tegen acht. Een jonge scheidsrechter loopt daartussendoor en de klasgenoten kijken toe vanaf de kant. KNVB Cursusleider Gijs van Hout snapt dat het leuk is om naar het voetbal te kijken, maar hij wil dat de leerlingen vooral opletten op wat de scheidsrechter doet.

Scheidsrechterscursus 

Dat is ook het doel van de arbitrageles. Voor de cursus scheidsrechter hebben alle jongeren op het veld zich aangemeld. De cursus vinden ze erg nuttig. “Je leert veel over het spel en hoe je moet omgaan met bepaalde situaties, zoals een overtreding, bij ruzies of bij een penalty”, aldus de leerlingen.

Tekort aan scheidsrechters 

Van Hout geeft aan dat de KNVB een groot tekort heeft aan scheidsrechters. Het is voor hem dan ook geslaagd als er de cursusgroep over een aantal jaren nog een of twee jongeren fluiten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk