Normal_politie_motorrijder_motoragent

De KNWU zet een grote stap naar veilige begeleiding van wielerwedstrijden met de ontwikkeling van een e-learning voor motorverkeersregelaars (MVR’s). Deze digitale training richt zich op specifieke verkeerssituaties tijdens wielerevenementen. MVR’s krijgen hiermee de kennis om professioneel, veilig en goed voorbereid op pad te gaan. Dit meldt de KNWU.

De e-learning is een onderdeel van een breder opleidingsprogramma. Naast een geldig rijbewijs en bewezen rijvaardigheid, volgen deelnemers een opleiding tot beroepsverkeersregelaar. Ervaren motorbegeleidingsteams (MBT’s) spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de cursus. Zij bieden feedback en zorgen dat motorrijders optimaal voorbereid zijn.

Verminderde politiebijdrage

Door het groeiende tekort aan politie-inzet, onder andere door de NAVO-top in 2025, wordt de begeleiding van wielerwedstrijden steeds vaker door civiele verkeersregelaars opgevangen. Dit vraagstuk speelt al sinds 2012, maar krijgt nu extra urgentie. Dankzij een subsidie van 215.000 euro kan de KNWU deze transitie verder vormgeven.

Drie scenario’s voor begeleiding

Joost van Wijngaarden, manager wedstrijdsport bij de KNWU, ziet drie scenario’s voor wielerwedstrijden. Een volledige inzet van verkeersregelaars, een mix van politie- en burgermotards, of organiseren op een vaste omloop met minimale verkeersbeveiliging. Vooral het laatste scenario lijkt in 2025 het meest haalbaar.

Aanbevelingen

Een succesvolle invoering van MVR’s vereist duidelijke afspraken. Belangrijke punten zijn een uniforme opleiding, regionale kennis, gezamenlijke briefings, en een landelijke database van gecertificeerde verkeersregelaars. Ook moet er aandacht zijn voor herkenbare uitrusting en communicatie.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky