'Samenwerking belangrijk voor toekomst zwemveiligheid van kinderen'

Vandaag publiceerde het Mulier Instituut een alarmerend rapport over de afname van schoolzwemmen in Nederlandse gemeenten. Waar in 2020 nog een derde van de gemeenten schoolzwemmen ondersteunde, is dit percentage in 2024 gedaald naar slechts 23 procent. Tegelijkertijd toont het Nationaal Sportonderzoek 2024 aan dat een groot deel van de bevolking schoolzwemmen verplicht wil stellen. De politiek reageert opnieuw op deze uitkomsten, maar de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) waarschuwt voor oppervlakkige oplossingen en mist informatie die cruciaal is voor het debat. Dat meldt de NSWZ.

De NSWZ benadrukt dat de vraag naar herinvoering van schoolzwemmen een complexe kwestie is. Voorzitter Shiva de Winter stelt: “We zien een groeiende roep om schoolzwemmen vanuit het publiek en de politiek, maar wat vaak ontbreekt is een eerlijk beeld van de daadwerkelijke problematiek. Het is te gemakkelijk om de verantwoordelijkheid voor zwemveiligheid bij scholen te leggen. Het echte vraagstuk is: hoe vergroten we structureel de zwemvaardigheid van kinderen zonder de verantwoordelijkheid van ouders weg te nemen?”

Schoolzwemmen deel van de oplossing 

De Winter wijst erop dat schoolzwemmen slechts een deel van de oplossing kan zijn. Belangrijker is een integrale aanpak waarin alle stakeholders betrokken zijn: gemeentelijke sportbedrijven, semicommerciële exploitanten en commerciële zwemscholen. De huidige situatie, waarin commerciële zwemscholen volledig op eigen inkomsten zijn aangewezen, creëert ongelijkheid en beperkt de toegankelijkheid van zwemlessen voor kinderen uit financieel kwetsbare gezinnen.

Herintroduceren van schoolzwemmen 

De NSWZ pleit voor een brede aanpak die verder gaat dan het herintroduceren van schoolzwemmen. Het onderscheid tussen zwemlessen en zwembadbeheer moet duidelijk worden gemaakt, en alle partijen – gemeentelijk, semicommercieel en commercieel – moeten gelijke kansen krijgen om zwemlessen toegankelijk en betaalbaar te houden.

Nationaal fonds voor zwemlessen 

Een mogelijke oplossing die de stichting aandraagt, is de oprichting van een nationaal fonds voor zwemlessen. Dit fonds zou subsidies en ondersteuning kunnen bieden aan alle typen zwemaanbieders, met als doel de financiële drempel voor ouders te verlagen en zwemveiligheid voor ieder kind te garanderen.

De Winter voegt hieraan toe: “Als we nu niet ingrijpen, zullen we over vijf jaar nog steeds spreken over dezelfde problemen. De NSWZ roept Den Haag op om transparantie en samenwerking te stimuleren. Alleen door alle betrokken partijen te betrekken, kunnen we een duurzame oplossing vinden en voorkomen dat kinderen de dupe worden van politieke kortzichtigheid.”

Stakeholders 

De NSWZ dringt er bij de politiek op aan om verantwoordelijkheid te nemen en beleid te ontwikkelen dat de zwemveiligheid van alle kinderen in Nederland waarborgt. Dit kan alleen door alle stakeholders te betrekken bij de besluitvorming en gezamenlijk te zoeken naar oplossingen die verder reiken dan de herinvoering van schoolzwemmen.

“Zwemles is geen luxe, maar een essentiële levensvaardigheid. We kunnen ons niet permitteren om kinderen te laten opgroeien zonder toegang tot kwalitatief goede en betaalbare zwemlessen. Laten we nu handelen, voordat het te laat is,” besluit De Winter.

Door: Nationale Onderwijsgids