(Novum) - Alexander Rinnooy Kan, hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en bekend adviseur van de regering, krijgt de prestigieuze Akademiepenning voor zijn inzet voor de wetenschap. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) donderdag bekendgemaakt.
De penning wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een persoon die zich volgens de KNAW verdienstelijk heeft gemaakt voor de bloei van de wetenschap in Nederland. De jury heeft dit jaar voor de 64-jarige Rinnooy Kan gekozen vanwege zijn 'eruditie, charisma en schijnbaar onuitputtelijke energie'.
Naast zijn werk als wetenschapper adviseert hij veel maatschappelijke organisaties. Zo verkent hij momenteel in Amsterdam de mogelijkheden om een nieuw stadsbestuur te vormen, nadat D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij was geworden. Een coalitie van D66, VVD en de SP is vooralsnog de enige mogelijkheid om een nieuw college te vormen meldde hij donderdag.
Rinnooy Kan is wiskundige en econometrist. Hij begon zijn loopbaan in 1969 als onderzoeksassistent bij het wiskundig instituut van de Universiteit Leiden. In 1980 werd hij hoogleraar operationeel onderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Elf jaar later trad hij aan als voorzitter van werkgeversorganisatie VNO, het huidige VNO-NCW. Voordat hij in 2012 hoogleraar werd aan de UvA, was hij zes jaar voorzitter van de Sociaal-Economische Raad.
De prijs wordt 26 mei uitgereikt in Amsterdam. Andere bekende winnaars van de penning zijn oud-directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Paul Schnabel (2010), en hersenwetenschapper Dick Swaab (2008).