Docenten van taal- en inburgeringsbureau Up2 Learn Taaltrajecten luiden de noodklok over de Nederlandse inburgering. Door stampvolle klassen, wisselende docenten en hoge kosten dreigen duizenden mensen in Den Haag en omstreken dreigen tussen de mazen van het net te vallen. Dit meldt de Weekkrant.
NOG
Docenten luiden noodklok over inburgering
-Docent Michael Hennekam runt sinds acht maanden samen met Mark Kastelein en Frank Geenen het kleinschalige taal-en inburgeringsbureau Up2Learn. Kastelein: "We horen veel verhalen van mensen die er niet in slagen om één of meerdere onderdelen van het inburgeringsexamen te halen. Het gaat om duizenden in Den Haag en omstreken die tussen de mazen van het net vallen."
De inburgeraars zijn gefrustreerd. Zij willen voor 1 november 2014 slagen voor hun inburgeringsexamen, maar zakken keer op keer. Per 1 januari 2015 wordt het examen namelijk aangepast. "Het nieuwe examen bestaat uit vijf nieuwe onderdelen in plaats van vier", vertelt Hennekam. "De kosten liggen ook hoger, zeker als de cursist voor 2013 aan de cursus is begonnen. Die mensen kunnen geen lening krijgen in tegenstelling tot cursisten die na 2013 in Nederland zijn gekomen. Zij kunnen geld lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Sinds 1 januari 2013 valt inburgering niet meer onder de gemeente."
"Hun zelfvertrouwen heeft een gigantische deuk opgelopen, want vaak weten deze mensen niet waarom ze niet slagen," aldus Hennekamp. Voorheen werkte Hennekamp bij Capabel Taal, de instelling die onder contract bij de gemeente inburgeringslessen verzorgt. Hennekamp stopte bij Capabel Taal omdat hij het niet meer zag zitten om de inburgeringslessen in te grote groepen te verzorgen. Hij wil de cursisten persoonlijke aandacht geven. "We kijken echt één op één met hen naar waar het misging op een bepaald onderdeel", vertelt Hennekam.
© Nationale Onderwijsgids