Na een brede steun in de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met het verder verlagen van de norm voor topinkomens in de publieke en semipublieke sector. Nu mogen topfunctionarissen in onder meer de zorg en het onderwijs nog 130 procent van een ministerssalaris verdienen. Vanaf 1 januari 2015 wordt dat bijgesteld naar 100 procent. Dit meldt de Rijksoverheid.
Topfunctionarissen in het onderwijs, zoals hoogleraren en bestuurders van onderwijsinstellingen, mogen nu nog een loon ontvangen van 228.599 euro per jaar. Dat wordt nu teruggebracht naar zo'n 178.000 euro per jaar, inclusief onkosten en pensioenbijdrage wordt. Topfunctionarissen die na 1 januari aantreden vallen direct onder de nieuwe regeling. Bestaande gevallen worden op den duur onder de norm gebracht.
De Eerste Kamer kwam voor de stemming over het voorstel van Plasterk speciaal terug van reces omdat een meerderheid van de senatoren wilde dat de wet per 1 januari in zou gaan. Plasterk (PvdA) kreeg steun van de SP, GroenLinks en PVV. Coalitiegenoot VVD stemde tegen omdat de fractie vindt dat de minister te snel gaat met zijn plannen. Ook CDA en D66 stemden tegen het plan.
© Nationale Onderwijsgids