Twee wetenschappers van de Universiteit Twente (UT) en een collega van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een onkraakbare beveiligingstechnologie voor bankpassen, creditcards en paspoorten. Zij maken daarbij gebruik van kwantumfysica. De wetenschappers hebben nu een subsidie van 140.000 euro ontvangen om hun technologie verder te ontwikkelen. Dit meldt Tubantia.
De onderzoekers ontvangen de opstartpremie van techologiestichting STW. Met het geld hopen de wetenschappers een eerste demonstratiemodel van de onkraakbare pas te kunnen ontwikkelen. De wetenschappers passen daarvoor de wetten van de kwantumfysica toe.
De veilige pas wordt bedekt met een flinterdun laagje verf waarin miljoenen nanodeeltjes zitten. De verf reageert op licht. Een bank kan een ingewikkeld en voor elke transactie uniek patroon de verf in sturen waarna de deeltjes in de verf een uniek patroon vormen als antwoord. Alleen als de patronen kloppen, wordt het pasje goedgekeurd.
De methode is volgens de onderzoekers geschikt voor allerlei vormen van identiteitsbeveiliging, naast (bank)passen en identiteitsbewijzen ook auto's of gebouwen bijvoorbeeld. De onderzoekers willen een draagbaar demonstratiemodel ontwikkelen om te laten zien dat hun systeem ook in de praktijk werkt. Ook willen ze een animatiefilm maken waarin de technologie wordt uitgelegd. Zo hopen ze ook de interesse te wekken van commerciële bedrijven die de techniek op de markt kunnen brengen.
© Nationale Onderwijsgids