Normal_soft_drink_shelf

Jongeren op het vmbo zijn steeds vaker te dik. In het lesprogramma DOiT, dat door onderzoekers van VUmc is ontwikkeld, staan gezonde voeding en beweging centraal. Femke van Nassau onderzocht de werking van dit programma in de praktijk. Ze ontdekte dat meisjes die DOiT volgden minder frisdrank gingen drinken en jongens vaker gingen ontbijten, maar dat effecten op gewicht vooralsnog uitbleven. Van Nassau promoveert op 27 februari bij VUmc, zo meldt het VUmc. 

Het Dutch Obesity Intervention in Teenagers (DOiT) programma  is een lesprogramma bedoeld om overgewicht onder leerlingen op het vmbo te voorkomen. Bijzonder aan DOiT is de aandacht voor zowel gezonde voeding als voor voldoende bewegen. Leerlingen kiezen in het programma één gedrag waarmee ze aan de slag gaan, bijvoorbeeld het drinken van minder suikerhoudende dranken of regelmatiger ontbijten of sporten. 
 
Van Nassau volgde van 2011 tot 2013 twintig Nederlandse scholen die met het lesmateriaal gingen werken. Twintig maanden na de start van het programma dronken meisjes gemiddeld één glas minder suikerhoudende drank per dag, ook ten opzichte van meisjes op scholen die het DOiT-programma niet volgden. Jongens gingen iets vaker ontbijten. Effecten op gewicht waren nog niet zichtbaar.
 
Docenten gaven ongeveer de helft van de geplande DOiT-lessen. De hoeveelheid gegeven lessen nam bovendien af gedurende de twee schooljaren. Als reden hiervoor gaven docenten: andere onvoorziene prioriteiten, uitval van docenten en een hoge werkdruk. DOiT is financieel mogelijk gemaakt door de Hartstichting en het SNS Reaal fonds.
 
© Nationale Onderwijsgids