Ruim dertig mentoren van vmbo-scholen hebben samen een training gevolgd om leerlingen nog beter te begeleiden bij hun oriëntatie op een vervolgopleiding. De training is een onderdeel van het Voortijdig Schoolverlaten programma Rivierenland. Het programma heeft als doel om het aantal uitvallers in de regio terug te dringen en de leerlingen beter te begeleiden naar hun vervolgopleiding. Dit meldt ROC Rivor.
Het verbeteren van Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) sluit aan bij de landelijke vernieuwing van het vmbo. LOB is een nieuw, verplicht onderdeel van het examenprogramma geworden. Het LOB dossier wordt gebruikt door leerlingen om hun loopbaanontwikkeling inzichtelijk te maken voor zichzelf en anderen. Door dit dossier hoopt de overheid het aantal uitvallers, als gevolg van een verkeerde opleidingskeuze, nog verder terug te dringen.
Tijdens de trainingen stond centraal hoe de mentoren met een student een goed loopbaangesprek kan voeren en hoe ze de student zelf kunnen laten reflecteren. Ook decanen van het vmbo hebben trainingen gevolg. Zij kregen naast de basistraining een extra tweedaagse schoolcoachtraining om te leren hoe ze zelf hun mentoren kunnen begeleiden bij de training.
Alle trainingen worden gegeven vanuit de Loopbaangroep door Marinka Kuijpers, bijzonder hoogleraar Leeromgeving en Leerloopbanen in het (v)mbo bij de Open Universiteit en lector ‘Pedagogiek van de beroepsvorming’ aan de Haagse Hogeschool. Kuijpers is ook grondlegger van de loopbaancompetenties. Deze competenties zijn opgenomen in de eisen van het vmbo en in de MBO kwalificatie-eisen 'loopbaan en burgerschap'. Zowel voortgezet onderwijs als mbo scholen nemen deel aan dit programma binnen het project VSV Loopbaanteam.
© Nationale Onderwijsgids