Op 1 augustus 2015 treedt de nieuwe Code Goed Onderwijsbestuur voortgezte onderwijs in werking. De opvolger van de (gelijknamige) code die vanaf 2008 gold. De nieuwe code is van toepassing op alle leden van de VO-raad. De aandacht voor governance van onderwijsinstellingen is de laatste jaren, onder meer door een aantal incidenten, flink toegenomen. Mede hierdoor wordt er meer belang gehecht aan een juiste en professionele uitoefening van bestuurlijke en toezichthoudende functies. Dat meldt de KPC Groep.
"Goed bestuur is voor een groot deel niet in regels of richtlijnen te vatten maar draait om cultuur, gedrag, leiderschap, professionaliteit en discussie over, afwegingen bij en handelen naar normen en waarden", aldus de VO-raad. De nieuwe code Goed Onderwijsbestuur doet een versterkt appèl op bestuur en intern toezicht om werk te maken van transparantie en legt de klemtoon sterk op gedrag en cultuur en het voeren van een horizontale dialoog met verschillende typen stakeholders. Transparantie wordt bevorderd door helder te zijn over de naleving van de code, inclusief toepassing van het “pas toe of leg uit”-beginsel, gepubliceerd in het jaarverslag en op de website. De focus op gedrag en cultuur manifesteert zich in bijvoorbeeld het organiseren van weerwoord en tegenmacht in overleg- en besluitvormingsstructuur en -cultuur binnen de organisatie, het daadwerkelijk instellen van een klokkenluidersregeling en het organiseren van externe feedback en beraadslaging over het eigen functioneren (met behulp van collega-bestuurders of externe adviseurs).
Ook het opstellen van een integriteitscode en deze tot leven brengen binnen de organisatie draagt hiertoe bij. Dat geldt ook voor het vormgeven van de horizontale dialoog. Die dialoog moet niet alleen gevoerd worden met min of meer formele partijen maar ook met een brede groep van belanghebbenden in de lokale of regionale gemeenschap. De dialoog met ouders en leerlingen kan versterkt worden door de afstand te verkleinen en condities te creëren voor participatie. Vanzelfsprekend is ook de medezeggenschapsraad een belangrijke actor. Ook deze dient adequaat toegerust te zijn, mede door een optimale en tijdige informatievoorziening door het bestuur.
© Nationale Onderwijsgids