Normal_normal_lodewijk_asscher__2_

Op 28 oktober zal minister Asscher het Maatschappelijk Akkoord 'Onderhuids', over de aanpak van racisme en raciale discriminatie in Nederland, in ontvangst nemen. Het akkoord bevat 28 concrete en haalbare oplossingen over arbeidsmarktdiscriminatie en racisme op de werkvloer, racisme en onderwijs, racisme en voetbal, het slavernijverleden en etnisch profileren. Het akkoord is het resultaat van een nationale dialoog van onder andere maatschappelijke organisaties, (ervarings)deskundigen en instellingen. In komende twee weken kan heel Nederland het akkoord via www.onderhuids.nl ondertekenen. Dat meldt Onderhuids.

Op 20 november 2014 deed minister Asscher tijdens de interreligieuze Ridderzaal-dialoog, met Minister President Rutte en minister Opstelten, een oproep aan de samenleving om zelf met antwoorden te komen op racisme. Op 19 januari, op Martin Luther King Day, nam de nationale campagne Onderhuids deze uitdaging aan. Van januari tot oktober organiseerde de campagne Onderhuids bijeenkomsten van Hengelo tot Middelburg over verborgen vooroordelen en racisme.

Het Maatschappelijk Akkoord Onderhuids zet in op 28 concrete en realistische maatregelen. De ondertekenaars pleiten er via dit Akkoord onder andere voor om in jaarverslagen in te gaan op de samenstelling van het personeelsbestand en het diversiteitsbeleid. De politie wordt geadviseerd in gesprek te gaan met jongerengroeperingen, minderheidsorganisaties, buurthuizen of andere (gekozen) wijkvertegenwoordigers over discriminatie en etnisch profileren en expliciet aan te geven waarom een burger is staande gehouden.

De grondslag van dit Maatschappelijk Akkoord Onderhuids wordt gevormd door de lokale bijeenkomsten met honderden organisaties en meer dan 1500 bezoekers, en specifieke samenkomsten met maatschappelijke organisaties, (ervarings)deskundigen, instellingen, kerken, synagogen en moskeeën, gemeenten, (professionele) sportverenigingen en bedrijven. De ondertekenaar bieden niet alleen concrete en haalbare oplossingen aan de regering, ze nemen ook zelf verantwoordelijkheid en dragen aan de uitvoering hun steentje bij.

© Nationale Onderwijsgids