Normal_docent__leerkracht__leraar__schoolbord

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft toegezegd dat hij bereid is de Wet werk en zekerheid (Wwz) aan te passen als sectoren met concrete plannen komen. De PO-Raad laat weten hier ook enkele voorstellen voor te hebben. Zo vraagt de raad al langere tijd aandacht voor het feit dat de Wwz geen enkele rekening houdt met de specifieke situatie van het primair onderwijs. De flexwet zou onder meer leiden tot problemen bij vervanging van zieke leerkrachten. Dat meldt de PO-Raad.

Volgens de raad houdt de huidige Wwz op geen enkele manier rekening met de specifieke situatie in het primair onderwijs. 93 procent van het personeel in het primair onderwijs heeft een vast contract. Dat is meer dan in de marktsector. In het primair onderwijs wordt er altijd naar gestreefd om zieke docenten te vervangen, omdat geen enkele school leerlingen naar huis wil sturen. Om deze vervanging te regelen wordt er gewerkt met een vervangingspools (deels met vaste invalkrachten). “Maar het gaat juist om die situaties waarin de interne flexibiliteit noch de vervangingspools afdoende zijn, bijvoorbeeld bij een griepgolf zoals wij onlangs in februari van dit jaar weer hadden. In die situaties is het nodig dat er veel extra leerkrachten beschikbaar zijn om in te vallen, op tijdelijke basis”, aldus de PO-Raad.

Door de Wwz mogen werkgevers drie tijdelijke contracten in twee jaar geven. Daarna moet de werknemer een vast contract krijgen. Als er geen vaste aanstelling komt, moet de werknemer er eerst zes maanden uit voordat hij of zij weer kan beginnen met een nieuwe reeks contracten. Bij leraren geldt één invalbeurt al als één contract, ook als dat voor een paar uur is. Ook komen er door de Flexwet meer regels voor andere flexibele contracten, zoals nulurencontracten en min-maxcontracten.

Vanaf vandaag gaan 190 Friese basisscholen starten met het werken volgens de nieuwe wet. De schoolbesturen willen op deze manier de politiek laten zien wat de gevolgen van de wet zullen zijn. 

© Nationale Onderwijsgids