Vrouwen hebben meer last van de toenemende flexibilisering op de werkvloer. Dat blijkt uit de Gewoon Goed Werk Meter van de FNV, waar in het kader van internationale vrouwendag op 8 maart speciaal aandacht is besteed aan de werkbeleving van vrouwen. Een vierde van de vrouwen met een onzeker contract geeft aan dat hun inkomen niet voldoende is voor levensonderhoud en een zesde maakt zich zorgen over de toekomst van hun baan. Dat meldt FNV.
Daarnaast geldt voor alle werkende vrouwen dat zij minder snel verlof krijgen in het geval van ziekte of problemen in de privésfeer dan mannen. Ook werken vrouwen vaker door als ze zelf ziek zijn. Hierbij geldt eveneens dat de groep vrouwen met een onzeker contract er nog meer last van heeft dan vrouwen met een vast contract. “Het is opvallend dat het voor vrouwen moeilijker is om vrij te krijgen dan mannen in het geval een gezinslid ziek is of in de problemen zit”, zegt Catelene Passchier, vicevoorzitter FNV. “Vrouwen nemen immers nog steeds het grootste deel van de zorgtaken op zich. Deze cijfers laten ook zien dat het vooroordeel dus niet klopt dat flexwerkende vrouwen dit beter kunnen combineren met zorgtaken.”
De bestaansonzekerheid van vrouwen met een onzeker contract is aanzienlijk groot. Maar liefst 38 procent geeft aan dat het inkomen niet voldoende is voor levensonderhoud in vergelijking met vrouwen met een vast contract (24 procent). Daarnaast geven vrouwen met een onzeker contract vaker aan zich zorgen te maken over de toekomst van hun baan (59 procent) in vergelijking met vrouwen met een vast contract (48 procent).
De Gewoon Goed Werk Meter is een permanent onderzoek van de FNV, gevalideerd door TNO, waarmee werknemers online kunnen testen of zij ‘gewoon goed werk’ doen. De meter is inmiddels door bijna 47.000 mensen ingevuld, hiervan waren 17.754 vrouwen en 29.214 mannen.
© Nationale Onderwijsgids