Een extra 'cultuur & creativiteitsprofiel' voor de vmbo-, havo- en vwo-opleidingen met daarin nadrukkelijk aandacht voor muziekonderwijs: daarvoor pleit Stichting Buma Cultuur, die zich inzet voor de ontwikkeling van de Nederlandse muziek. Volgens de organisatie sluiten de eindexamenpakketten op de middelbare scholen al jaren niet meer aan bij wat er in de maatschappij gebeurt. Dat meldt Buma Cultuur.
Buma Cultuur directeur Frank Helmink: "Het voortgezet onderwijs loopt al decennia achter de veranderingen aan in de maatschappij. Het wordt steeds onduidelijker waarom leerlingen nu eigenlijk op school zitten en vooral: waarom ze leren wat ze leren. Moet bijvoorbeeld biologie belangrijker zijn dan muziekonderwijs of andere creatief-culturele vakken? Wij pleiten voor een brede discussie om deze vakken op middelbare scholen de plek te geven die ze verdienen.”
De inzet van Buma is de ontwikkeling van een nieuw cultuur & creativiteitsprofiel waarin leerlingen ook examen kunnen doen. Voor Buma Cultuur betekent dat, dat middelbare scholen hun leerlingen serieus moeten voorbereiden op een muziek-gerelateerde vervolgopleiding met kans op een toekomst in de muziekindustrie. Buma Music Academy, een gratis online lesmodule, ziet de organisatie als een eerste stap die vooral aangeeft dat de behoefte aan muziekonderwijs leeft.
Helmink noemt als voorbeeld de successen in Zweden waar de muziekindustrie al decennia internationaal een toonaangevende rol speelt, dankzij hoogwaardig muziekonderwijs op de middelbare scholen en specialistische vervolgopleidingen. "Mede dankzij deze inspanningen werken in Zweden nu duizenden mensen in de muziekbusiness, die alleen al in het eerste halfjaar van 2015 goed was voor een omzet van bijna 55 miljoen euro. Het muziekonderwijs in ons land moet af van z'n blokfluit-imago. We moeten ons realiseren dat goed en breed muziekonderwijs niet alleen de geest verrijkt maar óók kan voorbereiden op een maatschappelijke carrière”, aldus Helmink.
© Nationale Onderwijsgids