Het Van Gogh Museum heeft ‘Van Gogh op school’ gelanceerd: een nieuwe sectie op de website van het museum met gratis lesmateriaal over het leven en werk van Vincent van Gogh. Leraren in het primair onderwijs kunnen het lesmateriaal in zijn geheel gebruiken op het digibord of zelf een les samenstellen met elementen uit het aangeboden materiaal. ‘Van Gogh op school’ draait op LessonUp: de nieuwe digitale tool speciaal ontwikkeld voor het online beschikbaar stellen van lesmateriaal. Dit meldt het Van Gogh Museum.
Van Gogh op school biedt gratis online lesmateriaal over Van Goghs leven en werk voor leerkrachten in het basisonderwijs. De lessen bestaan uit afbeeldingen, interactieve elementen en verschillende opdrachten en zijn ontwikkeld om direct in de klas te tonen op het digibord. Het lesmateriaal past in het curriculum van verschillende vakken zoals beeldende vorming, geschiedenis, wereldoriëntatie en lessen over cultuur of taal. Onderdelen uit de lessen kunnen gebruikt worden als bouwstenen waarmee een leerkracht een eigen, nieuwe Van Gogh-les kan maken in LessonUp.
Het lesmateriaal van Van Gogh op school zal zich gedurende het schooljaar blijven uitbreiden. Het is in het Nederlands en Engels beschikbaar voor alle groepen in het basisonderwijs. In 2017 worden lessen toegevoegd voor het voortgezet onderwijs.
Vanuit het onderwijs uit zowel binnen- als buitenland groeit de vraag naar lessen over Vincent van Gogh, vertelt Marthe de Vet, afdelingshoofd Educatie. “We zijn enorm trots op Van Gogh op school kijkt er naar uit om scholen wereldwijd nog beter te kunnen bedienen.’ Het museum is van mening dat kunst verrijkt en inspireert en vindt het belangrijk dat mensen hiermee al vroeg in aanraking komen. Daarnaast zijn kinderen van groot belang voor het behoud van cultureel erfgoed. De lessen van Van Gogh op school laten kinderen kennis maken met het leven en werk van Van Gogh, waaronder ook leerlingen uit het speciaal onderwijs die het museum niet snel kunnen bezoeken.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids