Normal_geld__portemonnee__muntgeld

Juffen en meesters op basisscholen ontvangen gemiddeld een loon dat 14 procent lager is dan dat van mensen met een vergelijkbaar opleidingsniveau die werkzaam zijn in het bedrijfsleven. Economisch onderzoeksbureau SEO deed onderzoek naar die verschillen in opdracht van de PO Raad. Dat meldt het AD.

Het onderzoek is gebaseerd op cijfers van de periode 2006-2015. Om de verschillen in lonen gelijk te trekken is naar schatting meer dan 1,6 miljard euro nodig. Niet alleen leerkrachten verdienen minder, ook schoolleiders hebben een 12 procent lager salaris dan vergelijkbare arbeidskrachten in het bedrijfsleven. De verschillen tussen het onderwijs en het bedrijfsleven zijn vooral zichtbaar voor leerkrachten die ouder zijn dan 35 jaar. Tot die tijd liggen de salarissen in beide sectoren vrijwel gelijk.

De discussie over de salarissen van leerkrachten is al sinds enkele maanden bezig. Leerkrachten eisen een loonsverhoging van 20 procent en willen dat zij net zoveel gaan verdienen als leerkrachten in het voortgezet onderwijs. Actievoerders denken bovendien dat het tekort aan leraren kan worden opgelost door de lonen aantrekkelijker te maken.

Deze week werd bekend dat de VVD bereid is om een deal te sluiten over de  verhoging van lerarensalarissen. Eerder al eiste de PvdA hogere lonen voor leerkrachten in het basisonderwijs. In hun verkiezingsprogramma spreekt de partij van een verhoging van 3,25 procent. Of het demissionaire kabinet ook wil investeren om het uiteindelijke verschil van 1,6 miljard euro recht te trekken, is nog niet bekend.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids